O delegaţie condusă  de Secretarul General al Consiliului Securităţii Naţionale al Republicii Turcia – vizită la MAI

Politica

La data de 31 august 2023, o delegaţie din Republica Turcia condusă de către domnul Seyfullah Hacimuftuoglu, Secretar General al Consiliului Securităţii Naţionale al Republicii Turcia, a realizat o vizită la MAI, în virtutea excelentelor relaţii de colaborare bilaterale în domeniul afacerilor interne.

Delegaţia turcă, însoţită de către E.S. domnul Ozgur Kivanc Altan, ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, a fost primită la sediul MAI de către o delegaţie din care au făcut parte: domnul chestor general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat, şef al Departamentului pentru Ordine şi Siguranţă Publică, domnul dr. Raed Arafat, secretar de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi domnul chestor de poliţie Mihai-Cătălin Necula, secretar de stat pentru relaţii internaţionale.

Cu prilejul acestei vizite interlocutorii au avut ocazia să realizeze un schimb de opinii consistent cu privire la provocările curente în domeniul afacerilor interne, inclusiv la nivel regional, cu accent pe principalele teme de interes reciproc precum situaţiile de urgenţă, protecţia frontierelor şi combaterea migraţiei ilegale, cooperare în domeniul Jandarmeriilor şi cea poliţienească.

În cadrul discuţiilor, părţile şi-au exprimat mulţumirea faţă de evoluţiile înregistrate în cooperarea bilaterală şi a fost evidenţiată importanţa întăririi coordonării, la toate nivelurile. În context a fost transmisă invitaţia adresată de către domnul Cătălin Marian Predoiu, viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne, domnului ministru Ali Yerlikaya de a realiza o vizită în RO. Partea turcă a confirmat interesul pentru realizarea unei bune coordonări la nivel strategic în vederea creşterii rezilienţei statale ţinând cont de mediul de securitate regional.

De asemenea, a fost reiterat angajamentul ambelor părţi de a intensifica eforturile pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii transfrontaliere şi a migraţiei ilegale, precum şi pentru asigurarea securităţii sporite la Marea Neagră. Prin acţiunile lor din aceste domenii, RO şi TR se vor coordona pentru a asigura siguranţa tuturor cetăţenilor, inclusiv la nivelul UE.
În ceea ce priveşte domeniul situaţiilor de urgenţă, a fost evidenţiată cooperarea solidă şi susţinerea reciprocă pe care cele două ţări şi le-au acordat reciproc în momentele de criză, precum şi determinarea pentru aprofundarea şi dezvoltarea acesteia.
Comunicat de presă MAI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *