Ambasadorii ţărilor arabe la Bruxelles au cerut joi Uniunii Europene să solicite o încetare a focului în Fâşia Gaza şi să facă tot posibilul pentru oprirea imediată a violenţei împotriva populaţiei, după atacul lansat pe 7 octombrie de gruparea Hamas asupra Israelului, urmat de represaliile militare israeliene, potrivit agenţiei EFE.
„Trebuie făcut totul pentru oprirea masacrului în Gaza şi salvarea civililor”, a declarat la o conferinţă de presă ambasadorul Palestinei în capitala belgiană, Abdalrahim Alfarra.
Reprezentanţii diplomatici ai ţărilor arabe au spus că sunt în contact cu autorităţile europene pentru „a se respecta dreptul internaţional” şi au amintit în acest sens de „principiile fondatoare” ale UE.
Ei le-au cerut europenilor să acţioneze pentru încetarea „imediată” a agresiunii israeliene în Fâşia Gaza, deschiderea punctelor de frontieră pentru intrarea ajutoarelor umanitare în teritoriul asediat de armata israeliană, luarea măsurilor adecvate pentru împiedicarea strămutării forţate a populaţiei palestiniene în afara Fâşiei Gaza şi realizarea unei păci juste, durabile şi globale prin revenirea la frontierele din anul 1967 cu Ierusalimul capitală a unui stat palestinian.
Întrebat despre autorii bombardamentului asupra spitalului Ahli Araba, unde au murit sute de persoane, ambasadorul palestinian a cerut presei „să nu mai urmărească minciunile israeliene”.
Ambasadorii statelor arabe s-au întrebat dacă Israelul este dispus să accepte o investigaţie internaţională care să clarifice independent acest caz. Conform versiunii palestinienilor şi statelor arabe, spitalul a fost bombardat de Israel, iar conform versiunii Israelului şi SUA a fost vorba despre lansarea ratată a unei rachete de către gruparea Jihadul Islamic.
Ambasadorii arabi au condamnat în schimb luarea unor ostatici civili israelieni de către mişcarea Hamas. „Problema noastră acum este cum să salvăm civilii (palestinieni) din Fâşia Gaza. Pentru că aceia care nu mor astăzi din cauza bombelor vor muri mâine de sete şi foame”, a avertizat ambasadorul palestinian. „UE să spună că trebuie oprit imediat războiul împotriva Fâşiei Gaza”, a cerut diplomatul, insistând în special pe oprirea „asasinării civililor”.
Aceiaşi ambasadori au subliniat că Egiptul nu a închis niciodată punctul de trecere de la Rafah, singurul punct de frontieră al Fâşiei Gaza care nu este controlat de Israel, dar aviaţia israeliană a bombardat de patru ori zona punctului de trecere de pe teritoriul Fâşiei Gaza, împiedicând astfel intrarea ajutoarelor umanitare şi provocând răniţi inclusiv în rândul personalului egiptean.
De asemenea, ei au calificat drept inacceptabil orice transfer al populaţiei palestiniene pentru expulzarea acesteia din Fâşia Gaza, acţiune care ar presupune o „încălcare a dreptului umanitar” şi „lichidarea cauzei palestiniene”.