Ministerul Afacerilor Externe

MAE – Asocierea României la Declarația privind programul de rachete balistice al Iranului

Politica

România se asociază Declarației de condamnare a programului de rachete balistice al Iranului, elaborată sub egida Inițiativei pentru securitate în domeniul proliferării. Declarația comună este emisă în contextul marcării, la 18 octombrie 2023, a etapei de tranziție – Transition Day, la 8 ani de la adoptarea Planului de acțiune cuprinzător cu Iranul, conform Rezoluției 2231 a Consiliului de Securitate al ONU.

Potrivit Declarației (https://www.state.gov/joint-statement-on-un-security-council-resolution-2231-transition-day/), programul Iranului de construire de rachete balistice rămâne una dintre cele mai mari amenințări la adresa eforturilor de neproliferare. Statele sunt îndemnate să ia toate măsurile necesare pentru a împiedica aprovizionarea, vânzarea sau transferul de materiale, echipamente, bunuri, technologie și componente de rachete balistice, pentru a proteja pacea și securitatea în regiune și în afara ei.

Aceste măsuri includ acțiuni efective de interzicere a transferului din și în Iran de materiale utilizate în construirea de rachete balistice, inclusiv materiale utilizate în producerea de drone. De asemenea, este indicată necesitatea adoptării de proceduri clare privind schimbul rapid de informații relevante cu privire la activitățile de proliferare ale Iranului. Măsurile vizează inclusiv revizuirea și consolidarea capacității autorităților naționale de a gestiona aspecte privind rachetele balistice și dronele iraniene. Totodată, documentul menționează necesitatea unor măsuri specifice pentru susținerea interdicțiilor cu privire la programele de dezvoltare de rachete balistice și drone ale Iranului.

Elemente de context
La 18 octombrie 2023 expiră o parte din sancțiunile impuse de Iranului conform Rezoluției CS ONU 2231. Rezoluția, adoptată în unanimitate pe 15 iulie 2015 a andosat JCPOA și a stabilit programul de inspecții AIEA asupra facilităților nucleare iraniene, în paralel cu pregătirea ridicării sancțiunilor ONU asupra Iranului. Având în vedere încălcarea repetată a JCPOA de către Iran, sancțiunile ONU vor fi incluse doar în pachete autonome de sancțiuni ale statelor care împărtășesc îngrijorarea față de programele nuclear și balistic ale Iranului, inclusiv statele membre UE.
Comunicat de presă Ministerul Afacerilor Externe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *