Xi Jinping a cerut un stat de drept mai puternic în ceea ce priveşte afacerile externe

Externe

Preşedintele chinez Xi Jinping a cerut un stat de drept mai puternic în ceea ce priveşte afacerile externe, având în vedere „riscurile şi provocările externe”, pe măsură ce China se deschide către lume, a informat marţi presa de stat, potrivit Reuters.

Într-un discurs susţinut la o sesiune de studiu a puternicului birou politic al Partidului Comunist, Xi Jinping a declarat că, pentru a-şi proteja cetăţenii şi interesele din străinătate, este necesar să se aprofundeze cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii, să se consolideze protecţia şi asistenţa consulară şi să se construiască un stat de drept puternic.

Companiile private din China s-au confruntat cu provocări legale în străinătate în ultimii ani, de la acuzaţiile SUA privind mărfurile contrafăcute şi piratate vândute pe platformele online deţinute de Tencent Holdings şi Alibaba Group, până la măsurile de interzicere a aplicaţiei video TikTok, deţinută de firma chineză de tehnologie ByteDance, în Nepal.
Xi Jinping a declarat în discursul de luni că este necesar să se crească gradul de conştientizare a conformităţii şi să se ghideze publicul şi companiile să respecte legile, reglementările şi obiceiurile în procesul de „a deveni global”.
Pentru a facilita schimburile economice şi comerciale, autorităţile spun că firmele de avocatură chineze au înfiinţat 180 de birouri în străinătate, în 35 de ţări şi regiuni, o creştere de aproape 50% faţă de 2018.

Dar autorităţile din unele ţări occidentale, printre care SUA, Canada, Marea Britanie şi Olanda, au acuzat China că a înfiinţat ilegal „centre de servicii de poliţie în străinătate” pentru a-şi monitoriza cetăţenii din afara ţării, acuzaţii pe care Beijingul le neagă vehement. China spune că astfel de centre sunt menite să-i ajute pe cetăţenii săi să-şi reînnoiască permisele auto expirate şi sunt conduse de voluntari chinezi, nu de ofiţeri de aplicare a legii.
Apelul pentru o mai bună protecţie a cetăţenilor din străinătate coincide cu recentele conflicte izbucnite în ţări precum Ucraina şi Sudan, care au determinat China să organizeze evacuări ale cetăţenilor săi.

China a organizat aproape 20 de evacuări şi s-a ocupat de peste 500.000 de cazuri de protecţie consulară care implică milioane de oameni în ultimul deceniu, conform Ministerului de Externe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *