Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg, la Bruxelles – Sunt încrezător în faptul că SUA vor continua să furnizeze sprijin Ucrainei

Externe

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat marţi „încrezător” cu privire la continuarea ajutorului militar american pentru Ucraina, îndemnând totodată statele aliate să îşi menţină efortul, informează AFP.
„Sunt încrezător în faptul că SUA vor continua să furnizeze sprijin (Ucrainei), pentru că este în interesul lor să facă acest lucru”, a declarat Stoltenberg pentru presă, cu puţin timp înainte de începutul unei reuniuni a miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre ale NATO, la Bruxelles.

SUA au furnizat deja Ucrainei ajutor militar în valoare de 40 de miliarde de dolari, însă fonduri suplimentare sunt blocate în Congres, din cauza unor reticenţe din partea mai multor congresmeni republicani.
Ajutorul european este de asemenea în parte blocat de reticenţele unor ţări de a plăti mai mult.

În acest context, Stoltenberg a salutat recentele anunţuri făcute de Germania sau Olanda, care au promis un ajutor de zece şi respectiv de două miliarde de euro pentru Ucraina, şi în general angajamentul statelor membre ale NATO.
Aliaţii „au făcut mult” şi rămân „angajaţi”, a declarat Jens Stoltenberg, îndemnându-i totodată să îşi continue eforturile în favoarea ucrainenilor, o „obligaţie” pentru NATO.

„Avem nevoie să continuăm să îi susţinem, ştiind că, cu cât Ucraina va fi mai puternică pe câmpul de luptă, cu atât mai puternică va fi ea la masa negocierilor”, a subliniat el. Însă decizia de a începe aceste negocieri aparţine Ucrainei şi numai ei, a amintit Stoltenberg cu o zi înainte, în timpul unei conferinţe de presă.
În afară de sprijinul lor pentru Ucraina, aliaţii vor discuta despre situaţia din Balcani, unde „tensiunile cresc”, potrivit lui Stoltenberg.

Mai multe incidente implicând KFOR, forţa NATO desfăşurată în Kosovo, au avut loc în timpul ultimelor săptămâni.
NATO „are nevoie să rămâne concentrată” în această regiune şi ea „va face tot ce este necesar pentru a menţine stabilitatea”, a dat asigurări Stoltenberg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *