Decizii ale Consiliului Naţional al Audiovizualului

Social

Întrunit în şedinţa publică din data de 09.01.2024, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite şi a decis să sancţioneze următoarele posturi:

– Realitatea Plus cu amendă de 20.000 de lei pentru ediţiile din 22, 23, 27 şi 28.11.2023 ale emisiunii „Culisele statului paralel”, la difuzarea cărora au fost încălcate dispoziţiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 [„Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”], precum şi prevederile art. 40 alin. (1) şi (2) şi ale art. 67 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. Printre titlurile afişate: „Acuzaţii dure: cuplul Teszari-Tomşa vrea monopol în telecom”; „Acuzaţii: afaceri în România cu banii de la Viktor Orban”; „Metoda mafiotă folosită de mogulul sistemului, detalii bombă”; „Liviu Alexa: Teszari luptă pe două fronturi cu banii lui Viktor Orban”, „Încrengăturile din spatele lui Teszari, cine dictează tot”;

Kanal D cu somaţie publică pentru ştirea cu titlul „Roată panoramică sprijinită în butuci de lemn”, difuzată în emisiunea informativă „Ştirile Kanal D” din data de 07.12.2023 fără a se ţine cont de prevederile art. 65 lit. a) din Codul audiovizualului, potrivit cărora „În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli: a) rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor”.

De asemenea, Consiliul a decis sancţionarea cu amendă de 10.000 de lei a societăţii LINKPRESSTV S.R.L. pentru nerespectarea dispoziţiilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, conform cărora „Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e)”.

În aceeaşi şedinţă, Consiliul a aprobat solicitarea societăţii DOGAN MEDIA INTERNAŢIONAL SA (Bucureşti) de acordare a licenţei audiovizuale pentru difuzarea prin reţele de comunicaţii electronice a serviciului de programe Kanal D din Bucureşti.

Biroul Informare şi Relaţii Publice
Prevederi ale legislaţiei audiovizuale la care facem referire:
Decizia nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual
Art. 40 – (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt;

Art. 67 – În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.
––––––––––––––
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competenţele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesaţi www.cna.ro.
Comunicat de presă – Consiliul Naţional al Audiovizualului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *