judecatori

Mexic şi Chile sesizează Curtea Penală Internaţională pentru investigarea unor posibile crime  în urma conflictului Israel – Hamas

Externe

Mexicul şi Chile şi-au exprimat joi „îngrijorarea tot mai mare” cu privire la „escaladarea violenţei” după câteva luni de război între Israel şi Hamas, într-o sesizare la Curtea Penală Internaţională (CPI) cu privire la posibile crime, informează Reuters. Militanţii Hamas au lansat un atac surpriză în Israel în octombrie, omorând 1.200 de civili în mare parte şi luând 253 de ostatici, în timp ce mai târziu au apărut mai multe relatări despre violuri şi acte de mutilare.

Ofensiva israeliană de represalii asupra Fâşiei Gaza conduse de Hamas a provocat îngrijorare tot mai mare pe plan internaţional legată de moartea civililor, în special a copiilor. Autorităţile sanitare din Gaza au anunţat joi că numărul morţilor în război a crescut la 24.620, existând temeri că multe alte persoane sunt îngropate sub dărâmături.
Într-un comunicat, Ministerul de Externe al Mexicului a susţinut că CPI este forul potrivit pentru a stabili potenţiala răspundere penală, „indiferent dacă (fapta) a fost comisă de agenţi ai puterii ocupante sau ai puterii ocupate”.

„Acţiunea Mexicului şi Chile se datorează îngrijorării crescânde faţă de recenta escaladare a violenţei, în special împotriva ţintelor civile”, se arată în comunicat.
Israelul nu este membru al curţii de la Haga şi nu îi recunoaşte jurisdicţia. Dar procurorul CPI a subliniat că instanţa sa are jurisdicţie asupra potenţialelor crime de război comise de militanţii Hamas în Israel şi de israelieni în Gaza.

Mexicul a citat „numeroase rapoarte de la Naţiunile Unite care detaliază multe incidente ce ar putea constitui crime aflate sub jurisdicţia CPI”.

Ministrul chilian de externe, Alberto van Klaveren, a declarat reporterilor joi la Santiago că ţara sa este „interesată să sprijine ancheta în legătură cu orice posibilă crimă de război” oriunde ar putea avea loc.
Mexicul a declarat că urmăreşte atent cazul prezentat săptămâna trecută în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) în care Africa de Sud a acuzat Israelul că a comis genocid în Gaza şi a cerut instanţei să dispună suspendarea de urgenţă a campaniei militare a Israelului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *