Camera Deputaților a adoptat, miercuri, ca for decizional, proiectele pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală.
Proiectele de modificare a Codului penal şi Codului de procedură penală au ajuns la vot în Cameră după ce Comisia Iordache a dat raport favorabil.
Deputaţii PNL, USR şi PMP au criticat, miercuri, în plen, modificările aduse Codurilor, anunţând că le vor contesta din nou la Curtea Constituţională, considerând că acestea „favorizează corupţii în acte publice”.
Proiectul legislativ pentru modificarea Codului de procedură penală a fost adoptat cu 181 de voturi „pentru”, 83 „împotrivă” și o abținere.
Proiectul de modificare a Codui penal a fost adoptat cu 180 de voturi „pentru”, 81 „împotrivă” și două abțineri.
Deputaţii PNL, USR şi PMP au criticat modificările aduse Codurilor penale, anunţând că le vor contesta din nou la Curtea Constituţională, în timp ce PSD a susţinut că textele sunt constituţionale.
Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a făcut apel către parlamentari pentru a respinge modificările la Codurile penale, considerând că acestea „favorizează corupţii în acte publice”.
Nicio modificare nu are legătură cu problemele reale ale României, nu are legătură cu deciziile CCR, este doar un pretext pentru favorizarea infractorilor. Transmiteţi un mesaj usturător Comisiei de la Veneţia că nu vă pasă şi sunteţi singuri în ţară şi faceţi ce doriţi. Fac un apel şi de suflet, de mamă a unui copil de 11 ani, a oamenilor cinstiţi, nu vă daţi votul pentru o lege care favorizează corupţii în acte publice, descurajează orice om cinstit din ţară.
Prin aceste modificări spuneţi că legea este auxiliară. PNL nu poate şi nu va vota aceste modificări. Dacă veţi obţineţi voturile necesare pentru adoptare, […] vom contesta la CCR această nenorocită de lege care va arunca România la periferia Europei. […] Sper că UDMR, minorităţi să nu voteze, sper că cei din ALDE nu vor vota”, a afirmat Turcan.
La rândul său, deputatul USR Stelian Ion a declarat că ”majoritatea articolelor din aceste modificări la Codul de procedură penală, dar și la Codul penal nu sunt cerute nici de CCR, nu sunt cerute nici de directivele UE. Sunt introduse de dumneavoastră pentru a favoriza șeful de partid sau șefii de partid, pentru că nu doar domnul Dragnea este favorizat, ci și domnul Tăriceanu, și mulți alți baroni locali.”
Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat miercuri, după votul din Camera Deputaţilor pe Codul Penal şi Codrul de Procedură Penală, că nu s-a adus în Parlament nicio modificare faţă de decizia Curţii Constituţionale.
„Nu, nu a fost făcută nicio modificare. Codurile penale – s-a declanşat procedura de modificare acum multe, multe luni de zile cu dezbateri şi spectacol. CCR a spus că o serie de articole nu sunt constituţionale şi o serie de articole sunt constituţionale. Decizia noastră luată anul trecut ca articolele declarate constituţionale. Nu s-a adus nicio modificare, nici măcar o virgulă, la decizia CCR. Parţial că or să atace la CCR din nou codurile pe nişte articole declarate deja constituţionale’, a declarat Liviu Dragnea.