Delegaţia României de oină va susţine meciuri demonstrative la Istanbul

Sport

În perioada 6-9 iunie a.c., la Istanbul, va avea loc un festival cultural dedicat sporturilor tradiţionale, la care România a fost invitată să participe cu un lot de 12 jucători, alături de preşedintele Federaţiei Române de Oină, Nicolae Dobre. Coordonator al pregătirii lotului a fost desemnat jucătorul campioanei naţionale Frontiera Tomis Constanţa, Bogdan Lupşe, cel care la începutul acestui an a fost desemnat sportivul senior al anului 2023 în cadrul World Ethnosport Confederation, în cadrul unei ceremonii desfăşurate tot la Istanbul.

Organizatorii ETNOSPOR au dezafectat o pistă a Aeroportului Internaţional Ataturk şi au creat ateliere de lucru pe o suprafaţă întinsă, care să ofere ţărilor participante spaţiu suficient pentru demonstraţii, la care se estimează prezenţa a sute de mii de spectatori.

Lotul României pentru acest turneu este următorul: Bogdan Lupşe (ACS Frontiera Tomis Constanţa), Ioan Denghel (ACS Frontiera Tomis Constanţa), Ionuţ Văduva (CS Hoina Craiova), Mihai Mitrea (CS Hida Sălaj), Dragoş Andronache (CS Hida Sălaj), Cristian Murariu (Stejarul Pârcovaci Iaşi), Andrei Slăbuţu (Stejarul Pârcovaci Iaşi), Andrei Humeniuc (ACS Frontiera Tomis Constanţa), Ştefan Radu (CS Hoina Craiova), Gabriel Amariei (Straja Bucureşti), Daniel Pop (C.S. Hida Sălaj) şi Ionuţ Mîrşeanu (Straja Bucureşti).

,,Ne dorim să onorăm cum se cuvine această invitaţie la un festival ce va reuni în jurul a 50 de naţiuni şi la care oina poate demonstra că este un sport tradiţional extrem de spectaculos. Oportunitatea de a face parte din comunitatea mondială a sporturilor tradiţionale este un lucru benefic pentru oină, mai ales că un astfel de festival va atrage sute de mii de vizitatori. Lotul deplasat este unul format din jucători de mare perspectivă, care vor face o bună propagandă sportului nostru naţional. Mulţumesc şi pe această cale organizatorilor, în special domnului Bilal Erdogan, un susţinător al oinei, care ne-au oferit gratuitate la transport, cazare şi masă, ceea ce este un lucru extrem de important pentru federaţie’, ne-a declarat Nicolae Dobre.

Delegaţia României va pleca în data de 5 iunie, cu o cursă aeriană ce va decola de pe Aeroportul Internaţional din Mihail Kogălniceanu Constanţa.
Pentru Gloria Sportului Românesc, înainte!
Marius Ovidiu Niculescu
Preşedintele Comisiei mass-media a Federaţiei Române de Oină
Comunicat de presă – Federaţia Română de Oină

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *