Peste 31.460 de verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale

Social

Peste 31.460 de verificări au fost efectuate cu aplicaţia eDAC pentru a preveni şi combate posibile fapte ilegale informeazMAI într-un comunicat.

În ultimele 24 de ore:
23 de persoane au fost salvate în urma intervenţiilor efectivelor MAI.
492 de şoferi au fost scoşi din trafic, în ultimele 24 de ore, reprezentând un pericol pentru ceilalţi participanţi.
138 autori de infracţiuni au fost prinşi în flagrant de poliţişti şi jandarmi.

Principalele misiuni desfăşurate de angajaţii Ministerului Afacerilor Interne, în ultimele 24 de ore, au fost:
-menţinerea ordinii şi liniştii publice;
-prevenirea şi combaterea infracţionalităţii de orice fel;
-creşterea gradului de siguranţă rutieră;
-acordarea asistenţei medicale de urgenţă;
-supravegherea şi controlul frontierei de stat.

Astfel, efectivele MAI au intervenit la:
-4.634 evenimente
-2.928 pentru menţinerea ordinii publice
-1.706 situaţii de urgenţă

Ordine şi siguranţă publică
Poliţiştii şi jandarmii au prins în flagrant 138 de autori de infracţiuni, care au săvârşit 143 fapte penale.
Au fost depistate 26 de persoane urmărite naţional sau internaţional faţă de care s-au luat măsurile legale.
Pentru 90 de persoane au fost luate măsuri preventive.

În total, ieri pe teritoriul României, au fost semnalate 884 de posibile infracţiuni.
Poliţiştii şi jandarmii au constatat 9.309 de fapte care au perturbat ordinea şi liniştea publică. În toate aceste cazuri, intervenţiile au fost imediate şi ferme pentru liniştea cetăţenilor care ar fi putut fi afectaţi. În acest sens, au fost aplicate amenzi în valoare de peste 3 milioane de lei.
Totodată, poliţiştii au salvat 5 persoane rătăcite în medii ostile vieţii.

Verificări cu aplicaţia eDAC
Aplicaţia eDAC îşi dovedeşte utilitatea şi eficienţa: 28 de alerte au fost semnalate ca urmare a celor 31.462 de verificări efectuate, dintre care:
-o persoană urmărită;
-5 persoane căutate (dispărute) ;
-o persoană căutată în vederea participării la o procedură judiciară;
-5 obiecte căutate pentru a fi confiscate sau folosite ca probă în cadrul procedurilor penale.

Siguranţă rutieră
Au fost scoşi din trafic, reprezentând un pericol pentru ceilalţi participanţi, 492 de conducători auto. Acestora le-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe o perioadă de timp, conform legii.
Exemple: faţă de 41 dintre şoferi s-a luat măsura reţinerii permisului de conducere, pentru fapte de o gravitate majoră, respectiv 36 pentru conducere sub influenţa alcoolului şi 5 pentru conducere sub influenţa drogurilor sau a altor substanţe interzise. De asemenea, au fost oprite din a circula pe drumurile publice 267 de autovehicule care nu prezentau siguranţă în trafic. Astfel, certificatele de înmatriculare ale acestora au fost retrase până la remedierea problemelor constatate.

Traficul la frontiere
Poliţiştii de frontieră, în ultimele 24 de ore, au efectuat controlul documentelor pentru 67.260 de persoane, care au intrat în ţara noastră.

Totodată, au tranzitat graniţa, pe sensul de intrare în ţară, 23.242 de mijloace de transport.
3.523 de poliţişti de frontieră au acţionat cu 875 de mijloace de mobilitate, din care 2.113 la supravegherea frontierei şi 1.270 la controlul de frontieră efectuat în punctele de trecere.

Nu s-a permis intrarea în ţară a 26 de cetăţeni străini şi nu s-a permis ieşirea din România unui număr de 11 cetăţeni, din diferite motive legale.
Au fost depistaţi 59 de migranţi ilegali.
Au fost reţinute în vederea confiscării bunuri în valoare totală de 550.318 lei.
Au fost constatate 51 de infracţiuni, din care 16 la controlul frontierei, 6 la supravegherea frontierei şi 29 în zona de frontieră.

S-au aplicat 123 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 93.620 lei.
Situaţii de urgenţă
Pompierii au prevenit producerea unor incendii prin identificarea a 442 deficienţe la obiectivele verificate, care reprezentau un pericol pentru cetăţeni. Măsurile dispuse au avut termen imediat pentru ca eventuale tragedii să nu se întâmple.

Salvatorii au desfăşurat 1.391 misiuni pentru acordarea asistenţei medicale, dintre care 62 au fost pentru stingerea de incendii şi 3 pentru descarcerare.În ultimele 24 de ore, în contextul fenomenelor hidrometeorologice prognozate, s-au înregistrat efecte în 15 localităţi din 6 judeţe (BC, BN, BT, HR, SV şi VS), unde echipajele de pompieri au acţionat pentru evacuarea apei din 5 case, 1 anexă, 19 curţi, 1 beci, o stradă, dar şi pentru degajarea a 7 copaci prăbuşiţi pe carosabil.
În ceea ce priveşte avertizarea populaţiei, în acest interval, au fost transmise 44 de mesaje RO-ALERT pentru informarea cetăţenilor şi luarea măsurilor de autoprotecţie.
Situaţia efectelor fenomenelor meteo la nivelul întregii ţări este atent monitorizată prin Centrul Naţional de Conducere Integrată al MAI, efectivele ministerului fiind în continuare, pregătite să intervină cu operativitate în funcţie de evoluţia meteorologică înregistrată.

Aviaţie
14 aeronave au fost ridicate de la sol, pentru:
-misiuni aero-medicale / S.M.U.R.D.;
-misiuni de monitorizare a traficului rutier.
În urma misiunilor aero-medicale, piloţii Inspectoratului General de Aviaţie au salvat 18 persoane.

Servicii publice pentru cetăţeni
În ultimele 24 de ore au fost eliberate 3.138 permise de conducere şi au fost înmatriculate 6.883 de vehicule.
De asemenea, 2.669 de persoane au susţinut examenul pentru obţinerea permisului de conducere:
– 1.397 proba teoretică
– 1.272 proba practică

Au fost emise 5.363 de paşapoarte simple electronice, 480 de paşapoarte simple temporare şi 633 de documente pentru cetăţenii străini.
Pentru 167 de persoane a fost suspendat dreptul la liberă circulaţie ca urmare a comunicărilor instanţelor de judecată. Au fost aplicate 75 de sancţiuni contravenţionale.

Reamintim că cetăţenii pot obţine on-line cazierul judiciar şi istoricul sancţiunilor rutiere, iar programarea la permise, înmatriculări şi paşapoarte se poate face on-line.
Imigrări şi situaţia cetăţenilor din Ucraina
În urma acţiunilor desfăşurate de poliţiştii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări au depistaţi 6 cetăţeni străini cu şedere ilegală.

Au fost aplicate 7 sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea prevederilor privind regimul străinilor în România, valoarea totală a acestora fiind de 7.400 lei.
În cursul zilei de marţi, au fost acordate 181 de permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare, fiind emise în total din data de 18.03.2022 şi până în prezent 164.300 de astfel de permise de şedere.
La acest moment, gradul de ocupare a centrelor de cazare ale IGI este de 25,7%.

***
Ministerul Afacerilor Interne acţionează pentru protejarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale omului, apărarea proprietăţii publice şi private, protecţia civilă şi gestionarea situaţiilor de urgenţă, menţinerea ordinii publice, prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, respectarea regimului juridic la frontierele de stat, gestionarea statutului juridic al străinilor şi îndeplinirea altor atribuţii potrivit legii.
Comunicat de presă – Ministerul Afacerilor Interne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *