Administraţia preşedintelui Biden va redirecţiona comenzile de apărare antiaeriană Patriot către Ucraina

Externe

Administraţia preşedintelui american Joe Biden intenţionează să suspende toate comenzile deschise pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot şi de rachete interceptoare şi să redirecţioneze aprovizionarea către Ucraina până când nevoile acesteia de apărare vor fi satisfăcute, a relatat joi publicaţia britanică Financial Times (FT), citată de Reuters.

O decizie în acest sens ar putea fi anunţată încă de joi, indică FT, citând trei persoane care au cunoştinţă de această decizie.
De asemenea, Consiliul Suprem de Apărarea Ţării (CSAT) a decis joi ca România să doneze un sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT către Forţele Armate ale Ucrainei.

”Această donare se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO”, se arată în comunicatul CSAT.

Ucraina a făcut lobby pentru sistemul de apărare antirachetă Patriot, fabricat în SUA, care s-a dovedit a fi vital pentru şansele Kievului de a doborî rachetele balistice şi hipersonice ale Rusiei. Recent, Ucraina şi-a intensificat solicitările pentru acest tip de rachete în urma atacurilor Rusiei asupra sectorului său energetic critic.

Mai devreme luna aceasta, ministrul german al apărării Boris Pistorius anunţase că ţara sa va livra alte 100 de rachete de apărare antiaeriană Patriot Ucrainei în cadrul unei iniţiative cu Danemarca, Ţările de Jos şi Norvegia, potrivit Reuters.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *