alimente

Românii pot afla online unde sunt cele mai ieftine produse cu preț plafonat pe platforma – Monitorul Preţurilor

Social

Începând de joi, 4 iulie, românii pot afla online în ce magazine vor găsi cel mai bun preț la produsele cu adaos comercial plafonat. Datele sunt pe platforma monitorulpreturilor.info. În cazul în care prețul de la raft nu corespunde cu cel comunicat platformei online, comercianții pot primi amenzi de până la 1 % din încasările pe un an.

Pe site-ul monitorulpreturilor.info se poate consulta noua rubrică: „produse cu adaos plafonat”. În funcție de criteriile de selecție ale utilizatorilor, de localizare și de disponibilitate, aplicația va indica prețurile practicate de fiecare magazin.

În cazul în care prețurile comunicate platformei monitorulprețurilor.info nu vor corespunde cu cele de la raft, marii comercianții riscă amenzi usturătoare.

Bogdan Chirițoiu, președinte, Consiliul Concurenței: Pentru informații greșit furnizate putem să ajugem până la 1% din cifra de afaceri. Deci din încasările pe un an. 1% din tot ce încasează lanțul, nu doar un magazin. Avem o situație în care am aplicat pentru un mare lanț de magazine o amendă de 1,7 milioane de euro.
Platforma monitorulpreturilor.info poate fi accesată la nivelul întregii țări, prin orice computer. În perioada următoare va fi actualizată și varianta pentru dispozitive mobile.

George Bădescu, director executiv, Asociația Marilor Rețele Comerciale din România: Perioada pentru care acest exercițiu a fost gândită și a fost ulterior prelungită a fost, credem, echivalent cu o intervenție administrativă care și-a pierdut scopul inițial în ceea ce privește funcționarea mecanismelor pieței, sperăm că, practic, odată cu încheierea termenului până la care sunt plafonate prețurile, această modalitate va înceta.

Adrian Codîrlașu, vicepreședinte, CFA România: Un comerciant are un spațiu pe care trebuie să îl fructifice cât mai mult prin vânzarea de diverse produse. El are o chirie de plătit în spate și niște utilități de plătit pentru acel spațiu pe care îl utilizează. Automat că va reîmpărți costurile către alte bunuri. Ce pierde dintr-un bun va duce la o majorare de prețuri la un alt bun.

Măsura de plafonare a prețurilor la unele alimente ar fi expirat la finalul lunii martie, dar a fost prelungită până la finalul anului. Sunt vizate 17 produse agricole și alimentare de bază.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *