Decizii ale Consiliului Naţional al Audiovizualului

Social

Întrunit în şedinţa publică din data de 10.07.2024, Consiliul Naţional al Audiovizualului a continuat analizarea rapoartelor întocmite de Direcţia Monitorizare pentru programe destinate campaniei electorale, difuzate de posturi centrale de televiziune şi radio în perioada 31.05-08.06.2024. Constatând încălcarea prevederilor art. 8 alin. (1) din Decizia CNA nr. 150/2024 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2024, coroborate cu cele ale art. 72 lit. a) din Legea 115/2015, Consiliul a decis să aplice postului Realitatea Plus următoarele sancţiuni:

– amendă de 15.000 de lei pentru modul în care a fost tratat, în emisiuni de ştiri şi dezbateri difuzate în perioada 03-06.06.2024, subiectul referitor la un document potrivit căruia Primarul General al Capitalei, Nicuşor Dan ar fi colaborat cu Securitatea. La stabilirea sancţiunii s-a avut în vedere şi încălcarea dispoziţiilor art. 66 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual;

– somaţie publică, pentru ediţia din 05.06.2024 a emisiunii „Culisele statului paralel”. Printre titlurile afişate pe ecran s-au regăsit: „Interviul care demască planurile lui Piedone, unde voia să fugă după Colectiv”; „Deputatul Vlad Piedone la petreceri deocheate, cum vrea să câştige Primăria”; „Acuzaţii: Banii pentru deplasări, în buzunarele lui Piedone”; „Martor: Campaniile din teritoriu se încheiau la băutură”; „Martor: Piedone spune că are spatele asigurat de Servicii”.

De asemenea, CNA a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite pentru emisiuni difuzate în luna februarie 2024 de postul Realitatea Plus. Constatând nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum şi ale art. 64 alin. (1) lit. a), b) şi art. 47 alin. (3) din Codul audiovizualului la difuzarea emisiunii„Caravana România Suverană”, din data de 19.02.2024, Consiliul a decis sancţionarea radiodifuzorului cu amendă de 10.000 de lei. Printre afirmaţiile moderatoarei s-au regăsit: „Înainte să închei editorialul, vreau să facă public apel către autorităţile statului, să ia o reacţie din partea Ambasadei Ucrainei. Ca cetăţean al acestei ţări, vreau să înţeleg ce se petrece în Ucraina.

Este război împotriva românilor sau este război împotriva credincioşilor ortodocşi, pentru că ceva îmi scapă şi noi suntem în continuare solidari, dar nu vreau să văd că suntem călcaţi în picioare de nazişti?!” (…) „Puteţi să explicaţi ce s-a întâmplat în Ucraina? Cum de trupele naziste ale lui Zelenski au intrat cu atâta brutalitate peste fraţii noştri?”.

În aceeaşi şedinţă, au fost analizate rapoartele de monitorizare întocmite ca urmare a sesizărilor primite pentru emisiuni difuzate în luna martie 2024 de posturi centrale de radio şi de televiziune. La finalul dezbaterilor, constatând încălcări ale dispoziţiilor Codului de reglementare a conţinutului audiovizual, CNA a decis sancţionarea următoarelor posturi:

– Global News cu amendă de 10.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. a) şi b) la difuzarea ediţiilor din 25, 28 şi 29.03.2024 ale emisiunii „Starea de veghe”. În ediţiile menţionate, printre discuţiile din studio şi titlurile afişate pe ecran s-au regăsit: „Domnule, dacă până şi un cap încoronat are cancer, două capete încoronate au făcut cancer, domnule This is the new normal! Ăsta e noul normal! Nu vă mai speriaţi atâta dacă vă pricopsiţi cu un turbo-cancer sau ceva şi sunteţi după doza trei! Nu? Cam asta e implicaţia directă, propagandistică. Eu aşa o văd (25.03.2024); „O somitate în domeniul oncologic aruncă bomba: Cancerul prinţesei Kate ar putea fi cauzat de vaccinurile ARNm COVID-19 pe care le-a făcut în 2021”, „Acord de prevenire a pandemiilor: Termenul limită se apropie şi acordul e presărat cu capcane pentru omenire!”; „OMS urgentează ţările să semneze Tratatul pandemic: „O nouă ameninţare pandemică va apărea şi nu există nicio scuză pentru a nu fi pregătiţi” (titluri 28.03.2024); „Voiam doar să spun că în momentul de faţă lupta pentru libertate se transformă în luptă pentru supravieţuire. Agenda asta de reducere a creşterii populaţiei se întâmplă din 1900-1910. Există o carte care se cheamă „Control oligarh” şi explică în detaliu cum Rockefeller-ii au înfiinţat tot felul de institute care, ce să vezi, institutele alea s-au ocupat, printre altele, de construirea unui vaccin anticoncepţional. Să ştiţi că anticoncepţionalele se numeau vaccinuri într-o primă fază. (…) Deci persoanele fondatoare ale OMS-ului nu sunt altele decât cei care au înfiinţat institutul pentru eutanasiere. Eu nu ştiu cum consideraţi voi, dar eu cu eutanasierea chiar am o problemă (29.03.2024);

– Realitatea Sportivă cu somaţie publică, deoarece în data de 14.03.2024, în intervalul orar 20:29-21:34, a fost prezentat un material înregistrat aparţinând partidului AUR, fără a se ţine cont de prevederile art. 139, conform cărora: „Publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală”.

Serviciul Comunicare şi Relaţii Publice
Prevederi ale legislaţiei audiovizuale la care facem referire:

Legea audiovizualului nr. 504 din 11 iulie 2002
Art. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.
Decizia nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual

Art. 47 – (3) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice.

Art. 64 – (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Art. 66 – În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.
Decizia nr. 150 din 3 aprilie 2024 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2024
Art. 8 (1) Emisiunile electorale şi cele de dezbateri electorale pot fi difuzate numai cu respectarea condiţiilor prevăzute de art. 71 şi art. 72 din Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare; radiodifuzorii trebuie să asigure tuturor competitorilor electorali condiţii echitabile în ceea ce priveşte libertatea de exprimare, pluralismul opiniilor şi echidistanţa;

Legea nr. 115 din 19 mai 2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali Art. 72 – Realizatorii şi moderatorii emisiunilor şi dezbaterilor electorale au următoarele obligaţii: a) să fie imparţiali.
Serviciul Comunicare şi Relaţii Publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *