Misiunea oficială în Suedia a delegaţiei Parlamentului României, condusă de senatorul Titus Corlăţean

Politica

Misiunea oficială în Suedia a delegaţiei Parlamentului României, condusă de senatorul Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, în continuarea demersurilor pentru recuperarea/repatrierea celor doi copii minori români ai familiei Samson, reţinuţi abuziv de serviciile sociale din Suedia.

În perioada 8-10 iulie a.c., o delegaţie a Parlamentului României compusă din senatorul Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României şi deputatul Ben Oni Ardelean, din partea Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor, având mandatul celor două Camere ale Parlamentului, a efectuat o misiune oficială în Suedia, pentru a solicita repatrierea celor doi copii minori români ai familiei Samson, Sara (11 ani neîmpliniţi) şi Tiana (10 ani), reţinuţi abuziv de serviciile sociale din Suedia, începând cu 2 decembrie 2022 şi, respectiv, reîntregirea familiei menţionate.

La această misiune a Parlamentului României s-au alăturat şi reprezentanţi guvernamentali, respectiv ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, secretarul de stat din Ministerul Justiţiei, Roxana Simona Momeu şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copiilor şi Adopţie, Rareş-Petru Achiriloaiei.

Vizita delegaţiei române a fost organizată cu sprijinul Ambasadei României la Stockholm şi al Departamentului Consular din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
Programul vizitei a inclus întrevederi cu Camilla Waltersson Gronvall, ministrul pentru servicii sociale, Erik Henriksson, adjunctul Avocatului Copilului şi cu preşedintele Grupului parlamentar de prietenie Suedia-România, Mikael Oskarsson (Partidul Creştin Democrat).

La întrevederea cu ministrul pentru servicii sociale, Camilla Waltersson Gronvall, au participat şi alţi oficiali suedezi, precum reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe (Divizia pentru UE şi Afaceri Internaţionale, Departamentul pentru afaceri consulare şi drept civil, Secţia de drept civil internaţional, Autoritatea centrală suedeză privind aspectele civile ale răpirii internaţionale de copii) şi reprezentanţi ai Diviziei pentru Servicii Sociale şi Politici pentru Dizabilităţi din cadrul Ministerului pentru Servicii Sociale. De asemenea, delegaţia română s-a întâlnit cu Daniel Samson, tatăl celor doi copii minori, care a prezentat în detaliu circumstanţele dramatice ale preluării abuzive ale celor două minore şi plasarea în familii de încredinţare, precum şi gestiunea abuzivă a situaţiei de către serviciile sociale suedeze.

În cadrul întrevederilor cu oficialii suedezi, senatorul Titus Corlăţean, care a condus misiunea comună a Parlamentului şi Guvernului României, a solicitat în termeni imperativi repatrierea de urgenţă a celor doi copii minori români, deţinuţi abuziv împotriva voinţei statului de cetăţenie, România, aceştia deţinând exclusiv cetăţenia română.
Senatorul Titus Corlăţean a semnalat interlocutorilor încălcările grave şi repetate ale tratatelor internaţionale, europene şi bilaterale în domeniu – Convenţia ONU privind drepturile copilului, Regulamentul (UE) 2019/1111 al Consiliului privind competenţa, recunoaşterea şi executarea hotărârilor în materie matrimonială şi în materie de răspundere părintească şi privind răpirea internaţională a copiilor şi Acordul bilateral româno-suedez din 1974 în materie consulară, precum şi a legislaţiei interne suedeze în domeniu, unele dintre aceste încălcări, în opinia demnitarului român, constituind infracţiuni care ar necesita demararea unei anchete penale împotriva celor vinovaţi.
Delegaţia română a semnalat situaţia dramatică a celor două minore, în special a Sarei, care, în urma unui tratament restrictiv şi abuzator a avut, până în prezent, 5 tentative de suicid, ceea ce creează o situaţie de urgenţă privind repatrierea acestora şi reunificarea familiei.

În acest sens, soluţiile instituţionale şi juridice la dispoziţie ar putea fi plasarea minorelor în cadrul familiei lărgite (există de mai multă vreme o anchetă socială profesionistă şi o propunere în acest sens avansată de Autoritatea română pentru protecţia copilului) sau transferul de competenţă către o instanţă română, pe baza Regulamentului (UE) 2019/1111 al Consiliului privind competenţa, recunoaşterea şi executarea hotărârilor în materie matrimonială şi în materie de răspundere părintească şi privind răpirea internaţională a copiilor, soluţii pe care autorităţile române le-au propus în mod repetat în perioada de un an şi jumătate de când acest caz a fost semnalat, fără a primi un răspuns. Delegaţia română a menţionat că acestea pot fi utilizate doar dacă aplicarea lor se va face cu celeritate, repatrierea minorului în România fiind însă soluţia care ar trebui promovată cu prioritate.

Delegaţia română a solicitat oficial, atât înaintea vizitei, dar şi pe perioada prezenţei în Suedia, să i se acorde acces liber şi contact direct cu cele două minore. Serviciile sociale suedeze au refuzat abuziv acordarea acestui acces, lucru de care delegaţia română a luat notă oficial. S-a reuşit, în schimb, realizarea, în termen scurt şi după foarte multe insistenţe, a unei video conferinţe între consulul României în Suedia şi cele două minore, prin intermediul unui translator, la care au asistat şi reprezentanţii serviciilor sociale suedeze.

Senatorul Titus Corlăţean a atras atenţia că acest caz are un potenţial serios de a altera relaţiile bilaterale între România şi Suedia, în condiţiile în care situaţia dramatică a celor doi copii a generat un puternic impact emoţional în cadrul opiniei publice din ţara noastră, dar şi la nivelul comunităţilor româneşti din Europa şi Statele Unite ale Americii.

Domnia sa a menţionat că, în lipsa unei decizii privind repatrierea şi reunificarea familiei în acest caz, atât autorităţile române, cât şi asociaţiile românilor şi bisericilor din ţară şi străinătate se vor considera libere să protesteze după modelul deja realizat în cazurile anterioare, pentru familii aflate în situaţii similare (Norvegia – cazul Bodnariu şi Germania – cazul Furdui), simultan cu demersurile politice şi juridice ce vor fi întreprinse la nivel instituţional european şi euro-atlantic.

În marja vizitei efectuate la Stockholm, senatorul Titus Corlăţean a avut convorbiri pe tema menţionată cu Carl Bild, fost ministru de externe al Suediei şi cu colegi parlamentari suedezi, membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Autorităţile române aşteaptă în perioada imediat următoare o decizie din partea autorităţilor suedeze, care să permită repatrierea minorelor şi reunificarea familiei.

Comunicat de presă – Senat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *