Festivalul Serile Filmului Românesc (SFR) aniversează 15 ani

Lifestyle

Anul acesta, festivalul Serile Filmului Românesc (SFR) marchează ediţia aniversară cu numărul 15. Astfel, cu această ocazie, organizatorii aduc în atenţia publicului nu doar producţii în premieră, ci şi filme de referinţă care aniversează, la rândul lor, 15 ani de la lansare.

Andrei Giurgia, director SFR: „Când festivalul nostru prindea contur, în urmă cu 15 ani, cinematografia românească era marcată de debutul unor filme ce aveau să devină repere culturale. Credem că ele continuă să inspire şi astăzi generaţii de cineaşti şi iubitori de film şi merită să fie revăzute pe marele ecran”.

Cele trei producţii din Secţiunea „Filme de 15 ani la SFR 15” oferă publicului şansa de a redescoperi capodoperele care au contribuit la dezvoltarea cinematografiei româneşti, fiecare dintre ele având un rol esenţial în definirea unui capitol important din istoria cinematografiei autohtone.

FILME DE 15 ANI LA SFR 15
Concertul | Joi, 1 august 2024, ora 21:00, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iaşi
Regia: Radu Mihăileanu
Invitaţi: Vlad Ivanov, Ion Sapdaru, Valentin Teodosiu
Bilete: https://eventbook.ro/film/bilete-sfr-2024-concertul
Sinopsis: Pelicula a fost produsă în România şi în câteva locaţii din Paris şi Moscova. În Concertul joacă actori francezi, români (printre care Vlad Ivanov, Valentin Teodosiu, Ion Sapdaru, Ovidiu Cuncea) precum şi actori ruşi.
Actorul Vlad Ivanov a interpretat rolul lui Piotr Tretiakin. Actriţa Melanie Laurent, interpreta rolului principal feminin, a fost consiliată pentru rolul său de violonista de origine română Sarah Nemţanu (născută în Franţa), care a şi interpretat partitura pentru banda sonoră a producţiei.

Poliţist, adjectiv | Sâmbătă, 3 august 2024, ora 18:00, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iaşi
Regia: Corneliu Porumboiu
Invitaţi: Vlad Ivanov, Corneliu Porumboiu
Bilete: https://eventbook.ro/film/bilete-sfr-2024-politist-adjectiv
Sinopsis: Filmul „Politist, adjectiv” este o dramă realizată la Vaslui, oraşul natal al regizorului Corneliu Porumboiu. Prezintă povestea lui Cristi, un poliţist dintr-un oraş de provincie, care investighează cazul unui licean, urmărit pentru trafic de droguri. Pe parcursul investigaţiei, poliţistul îşi dă seama că nu mai crede în meseria sa. El nu vrea să rezolve cazul, crezând că legea se va schimba şi n-ar dori să aibă pe conştiinţă viaţa unui tânăr.

Amintiri din Epoca de Aur 1 – Tovarăşi, viaţa e frumoasă! | Duminică, 4 august 2024, ora 15:00, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iaşi
Regia: Cristian Mungiu, Ioana Uricaru, Hanno Hoeffer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu
Invitaţi: Ion Sapdaru, Irina-Margareta Nistor
Bilete: https://eventbook.ro/film/bilete-sfr-2024-amintiri-din-epoca-de-aur
Sinopsis: „Amintiri din Epoca de Aur 1: Tovarăşi, frumoasă e viaţa!” este prima din cele două părţi ale seriei de scurtmetraje „Amintiri din Epoca de Aur”. A avut premiera oficială în cinematografe în ziua de 18 septembrie 2009 în Italia şi 25 septembrie în România. Compus din patru scurtmetraje scrise de Cristian Mungiu, dar regizate de regizori diferiţi, filmul ilustrează, la fel ca şi a doua parte a Amintirilor din Epoca de Aur, câteva legende urbane care circulau în perioada dictaturii comuniste din România. Umorul derivă din absurdul situaţiilor prezentate, absurd creat de nesiguranţa cotidiană din timpul dictaturii comuniste şi amplificat de excesul de zel al birocraţilor, de agresivitatea cenzurii presei, pe fundalul crizei economice şi penuriei alimentare din anii 1980.

Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii
Organizatori: Asociaţia Artis şi Ateneul Naţional din Iaşi
Susţinut de: Primăria Municipiului Iaşi şi Consiliul Judeţean Iaşi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *