Perth – capitala Australiei de Vest

Lifestyle Travel

Orașul Perth este capitala Australiei de Vest și principalul punct de intrare pentru cei care doresc să viziteze această parte a Australiei. Este un teritoriu vast care ocupă aproape o treime din întreg teritoriul australian, dar care este în mare parte nelocuit.

Perth este considerat cel mai izolat oraș din lume – situat la jumătatea distanței dintre Oceanul Indian și Darling Ranges ( în partea de sud a coastei de vest a Australiei), întins pe o fâșie de teren cu vedere la râul Swan.
Cu toate acestea, aici zgârie-norii ultramoderni se îmbină perfect cu clădirile istorice, operele colorate de artă stradală, galeriile de artă, muzeele de tot felul, imensele spații verzi și plajele încântătoare cu nisip fin. Centrul orașului este destul de mic, așa că este ușor să vă deplasați pe jos pentru a vedea câte are de oferit.

Datorită contextului natural fascinant în care este amplasat și al climatului care se mândrește cu veri calde și ierni blânde, în Perth puteți practica o serie activități în aer liber, deoarece este aproape de numeroase trasee de drumeții, trasee naturale, cascade și piscine naturale între stânci. Dacă doriți să petreceți o zi în drumeție încercați să mergeți la Perth Hills, Parcul Național Serpentine, Parcul Național Yanchep, Traseul Bells Rapid Walk, Lacul Herdsman, Cascada Noble și Cascada Lesmurdie.

Printre cele mai interesante atracții se numără:
Central Business District (CBD) – inima comercială și economică a orașului ce se dezvoltă în jurul străzilor comerciale principale – Murray Street Mall și Hay Street Mall, unde există multe centre comerciale, zgârie-nori și instalații futuriste moderne și sofisticate. Într-un anumit punct strada Hay Street Mall se intersectează cu London Court unde veți putea admira clădirile sale în stil victorian și, de asemenea puteți respira atmosfera sa în stil britanic. De aici puteți merge pe St. George Terrace, unde puteți admira Primăria cu turnul său impresionant și Catedrala St. George’s Cathedral, care datează din 1800, precum și principalele clădiri guvernamentale, monetăria de stat și câteva grădini englezești elegante;

Râul Swan – pentru a vedea orașul dintr-o altă perspectivă puteți face o excursie cu barca la apusul soareleui, pe Râul Swan. Din apele calme în care se reflectă luminile orașului, veți vedea zgârie-norii care parcă defilează de-a lungul malurilor. Cartierul Elizabeth Quay este cartierul principal. Acesta se dezvoltă pe malul râului, între parcuri de distracție,baruri și cluburi la modă care oferă muzică live;

East Perth – zona de est a orașului Perth este una dintre cele mai frumoase din oraș, plină de spații verzi și locuri de vizitat – Claisebrook Cove este un cartier fermecător dezvoltat de-a lungul malului opus al râului Swan. Nu ratați o vizită în Parcul Victoria și Insula Heirisson – o insulă liniștită înconjurată de verdeață, unde veți vedea canguri care se plimbă în voie. Tot în East Perth există și Grădina Queens cu iazurile sale frumoase și biserica principală, Catedrala Sf. Maria;

Kings Park – un imens parc urban care se întinde pe o suprafață de peste patru kilometri pe Muntele Eliza. Pe lângă siturile de interes și punctele panoramice, parcul este plin de pajiști înflorite, alei mărginite de copaci și fântâni, grădini botanice care găzduiesc peste 3000 de specii de plante și flori unice, până la Galeria de Artă Aborigenă unde puteți descoperi cultura milenară a triburilor aborigene australiene și grădina zoologică, unde se găsesc sute de animale precum pinguini, țestoase, urși koala, canguri, wallaby și wombați;

Centrul Cultural – Perth se mândrește cu o vastă panoramă culturală sub toate formele ei, galeriile de artă și structurile culturale pe care le deține sunt concentrate în partea de nord a orașului. Printre acestea se numără: Muzeul Australian de Vest, Galeria de Artă din Australia de Vest, Institutul de Arte Contemporane din Perth (PICA), Biblioteca de Stat din Australia de Vest, dar și multe teatre precum Teatrul Central din Perth și săli de muzică precum Sala de Concerte. Cele mai multe muzee sunt situate foarte aproape unul de celălalt și au intrarea liberă;

Fremantle – o mică suburbie pitorească situată la doar patruzeci de minute de centrul orașului unde puteți ajunge cu autobuzul sau cu feribotul. Veți descoperi trecutul colonial care se reflectă în arhitectura orașului plimbându-vă pe străzile sale cu clădiri și piețe străvechi. Poposiți în Piața Fremantle (o piață mare acoperită) unde veți găsi tot felul de delicatese tradiționale australiene și o gamă vastă de artefacte artizanale. De asemenea, zona portului și numeroasele plaje sunt foarte frumoase și pline de cluburi și restaurante excelente;

Insula Rottnest – o insulă uluitoare care arată ca un adevărat paradis tropical unde există plaje cu nisip auriu, iar apa oceanului este de un albastru superb între golfurile ascunse. Insula este o destinație populară pentru excursii, snorkelling și pentru a admira frumusețea recifelor de corali. Insula Rottnest este o zonă protejată care poate fi accesată doar cu barca sau cu bicicleta ( mașinile sunt interzise) la care puteți ajunge luând feribotul de la Fremantle;

Plaje – orașul este renumit pentru plajele sale frumoase cu nisip alb care se găsesc la câteva minute de centru. Datorită poziției geografice în care este situat orașul Perth, soarele strălucește aproape 9 ore pe zi pe tot parcursul anului, iar temperaturile rămân mereu în jur de 30 de grade. Pe lângă relaxare la soare și scăldat unele dintre aceste plaje sunt perfecte pentru surfing, kite surfing și sporturi acvatice, dar și pentru excursii cu barca pentru a descoperi natura luxuriantă, delfinii și balenele cu cocoașă.

Dacă vă place să faceți surf vizitați plaja Scarborough sau Trigg, în timp ce plaja Cottesloe este ideală pentru pasionații de soare și nisip. Este cu siguranță printre cele mai frumoase dintre toate plajele din zonă, cu nisipul său alb și apa limpede. Cottesloe Beach chiar este locul perfect pentru a vă relaxa și a vă bucura de soarele australian. Mai mult, aici puteți lua și lecții de surfing sau vă puteți bucura de o plimbare pe pasarela lungă care străbate plaja.

În ceea ce privește gastronomia, restaurantele din oraș sunt renumite pentru diversitatea lor cu specialități regionale, internaționale și mai ales cu influențe asiatice puternice, în special din Asia de Sud-Est, China și Thailanda.

În ofertele culinare, pe lângă alte produse, arome și ingredinete se găsesc: peștele proaspăt sau vânat gătit la grătar, fileul de cangur sau carnea de cămilă, o mulțime de fructe de mare, salate și vinuri spumante pe care să le savurați la terase, în aer liber, în restaurante de lux și în micile baruri de vinuri.

Cât privește cazarea, orașul australian oferă structuri de la pensiuni cu buget redus, hoteluri de 3 și 4 stele sau hoteluri de lux. Majoritatea turiștilor aleg să rămână în centrul orașului datorită proximității sale de atracțiile principale, cât și de serviciile publice și de transport, însă există multe alte cartiere care oferă cazare la prețuri accesibile. Pentru cei care, de exemplu iubesc viața de noapte, cartierul Northbridge este potrivit, deoarece aici se găsesc majoritatea barurilor, pub-urilor, cluburilor și restaurantelor din oraș. Cartierul este bine conectat cu restul orașului prin serviciul de autobuz.

Dacă doriți să rămâneți aproape de oraș, o altă opțiune interesantă unde ați putea să putea să vă cazați este East Perth și suburbia din apropiere –Burswood. Zona este cunoscută pentru incredibilul complex Crown, cu cazinoul său deschis 24 de ore pe zi, 3 hoteluri, 30 de baruri și restaurante și o varietate de opțiuni de divertisment. Totodată, este o zonă istorică care găzduiește numeroase clădiri și atracții din epoca colonială, cum ar fi Monetăria Perth, în apropiere se află Sala de concerte Perth și de zona verde a Parcului Burswood, care oferă o pistă de mers pe jos sau cu bicicleta, locuri de joacă și un peisaj deosebit pe malul râului.

Puteți ajunge în Perthv din marile orașe australiene direct cu avionul sau cu trenul. Orașul este deservit de numeroase zboruri zilnice de la principalele aeroporturi din Asia de Sud-Est, Orientul Mijlociu și chiar zboruri din Londra (care reprezintă unele dintre cele mai lungi zboruri din lume). De la Aeroportul Perth puteți ajunge în centru cu transportul public, taxiul sau cu o mașină închiriată.

Pentru cei care sunt pasionați de călătoriile lungi cu trenul, există Indian Pacific, un tren (care creează conexiunea între cele două oceane – Indian și Pacific) și care leagă Sydney de Perth.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *