„Noaptea Muzeelor la Sate” – organizată la sfârșitul lui august

Lifestyle

În data de 31 august 2024, se va desfăşura cea de-a doua ediţie a Nopţii Muzeelor la Sate, un proiect fără precedent în spaţiul cultural european, iniţiat şi coordonat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR), membră a celei mai mari reţele pan-europene a muzeelor – Network of European Museum Organisations (NEMO), şi co-finanţat de AFCN.

Această iniţiativă a venit ca o completare firească a Nopţii Europene a Muzeelor, patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), eveniment cultural muzeal desfăşurat la nivel internaţional, care anul acesta a avut loc în data de 18 mai 2024. Având în vedere succesul de care s-a bucurat în fiecare an acest proiect, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România a propus publicului, începând din anul 2023, o nocturnă muzeală dedicată exclusiv patrimoniului cultural din spaţiul rural românesc.

Ediţia de debut a Nopţii Muzeelor la Sate a depăşit aşteptările organizatorilor, atât din punctul de vedere al receptivităţii publice şi a numărului de obiective participante, cât şi din punctul de vedere al impactului şi al mediatizării naţionale.

Muzee şi case memoriale, şantiere arheologice, grădini zoologice din satele şi comunele din ţară îşi aprind luminile şi îşi deschid porţile şi în acest an, în aceeaşi noapte, 31 august 2024, invitând pe cei interesaţi la vizite gratuite, evenimente, prezentări culturale şi proiecte educative.

Proiectul Noaptea Muzeelor la Sate în judeţul Iaşi este coordonat de Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi şi Consiliul Judeţean Iaşi. Publicul interesat va avea acces gratuit la următoarele instituţii culturale din judeţul Iaşi:

1. Muzeul „Vasile Alecsandri” Mirceşti, Comuna Mirceşti (program de vizitare: 10:00-19:00)
2. Muzeul Centrului Cultural Ruginoasa, Comuna Ruginoasa (program de vizitare: 14:00-24:00)
3. Muzeul Satului Focuri, Comuna Focuri (program de vizitare: 17:00-20:00)
4. Muzeul Etnografic Gârbia, Comuna Todireşti (program de vizitare: 18:00-23:00)
5. Muzeul Satului Osoi, Comuna Comarna (program de vizitare: 16:00-20:00)

6. Muzeul Satului Sireţel, Comuna Sireţel (program de vizitare: 17:00-19:00)
7. Muzeul Etnografic „Casa Bunicilor” Heci, Comuna Lespezi (program de vizitare: 18:00-21:00)
8. Muzeul Satului Tătăruşi, Comuna Tătăruşi (program de vizitare: 21:00-24:00)
9. Centrul Cultural „Cela Neamţu” Ciurea, Comuna Ciurea (program de vizitare: 18:00-24:00)
10. Memorialul Ulmi-Poleni, Comuna Belceşti (program de vizitare: 10:00-22:00)

După un debut spectaculos cu aproape 200 de entităţi muzeale participante anul trecut, pregătim în cadrul evenimentului de anul acesta implementarea unor proiecte punctuale de recuperare a patrimoniului uitat sau abandonat în podurile caselor şi în cotloanele gospodăriilor ţărăneşti.

De asemenea, dorim să ne concentrăm şi pe sporirea gradului de alfabetizare şi de expunere la cultură şi la patrimoniu a copiilor şi a tinerilor din comunităţile rurale. Sperăm să se înscrie cât mai multe obiective din întreaga ţară pentru a oferi vizitatorilor cât mai multe „lumi minunate” de descoperit şi spaţii de creaţie rurală de vizitat (Dragoş Neamu, manager Noaptea Muzeelor la Sate). Comunicat de presă – Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *