Microsoft susține că Rusia vizează campania prezidențială a Kamalei Harris

Externe

Gigantul tehnologic Microsoft a declarat marți că agenți din Rusia au vizat campania candidatei democrate la președinția SUA, Kamala Harris, potrivit agenției de presă germană DPA.

„În ultimele două luni, Microsoft a observat o schimbare notabilă în tacticile operațiunilor de influență rusești care reflectă schimbarea mediului politic din SUA”, a declarat Clint Watts, general manager al Microsoft Threat Analysis Center, într-o postare pe blogul companiei.

Microsoft a descoperit că Rusia s-a orientat spre campania Kamalei Harris, cu actori care „difuzează videoclipuri fabricate menite să semene discordie și să răspândească dezinformare” despre ea.
Accentul pus pe campania candidatei democrate reflectă o „mișcare strategică a actorilor ruși care vizează să exploateze orice vulnerabilitate percepută la noii candidați”, a mai spus Watts.
Harris l-a înlocuit pe președintele american Joe Biden în cursa democrată pentru Casa Albă după ce acesta din urmă, în vârstă de 81 de ani, s-a retras din cursa prezidențială în iulie în urma unei performanțe dezastruoase în timpul unei dezbateri împotriva candidatului republican Donald Trump.

„Inițial, operațiunile de influență rusești s-au luptat să-și dezvolte eforturile după retragerea președintelui Biden din cursa prezidențială”, a spus Watts.
Cu toate acestea, la sfârșitul lunii august și în septembrie, Microsoft a observat două grupuri rusești, cunoscute sub numele de Storm-1516 și Storm-167, folosind videoclipuri concepute pentru discreditarea Kamalei Harris și pentru a provoca controverse în jurul campaniei ei.
Un videoclip arăta un atac al unor presupuși susținători ai lui Harris asupra unui presupus participant la mitingul lui Trump, în timp ce altul folosea un actor care inventa afirmații false despre implicarea lui Harris într-un accident urmat de părăsirea locului faptei.

Un alt videoclip prezenta un panou fals care promova afirmații false despre politicile candidatei democrate.
Microsoft a afirmat totodată că un actor de influență legat de China a creat videoclipuri care criticau administrația Biden și campania lui Harris.

„În mod colectiv, aceste trei state – Iran, China și Rusia – demonstrează complexitatea interferenței străine cu care se confruntă Statele Unite și necesitatea ca publicul să rămână vigilent împotriva acestor amenințări în evoluție”, a mai precizat Microsoft.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *