Transfăgărașan

#Transfăgărășan50 – eveniment dedicat aniversării a 50 de ani de la inaugurarea drumului alpin Transfăgărăşan

Lifestyle

În avanpremiera Sibiu Opera Festival 2024, Filarmonica de Stat Sibiu prezintă concertul vocal-simfonic „Opera Eˆ Passione”. Evenimentul este dedicat aniversării a 50 de ani de la inaugurarea drumului alpin Transfăgărăşan.
Conducerea muzicală va fi asigurată de baritonul Cătălin Ţoropoc, solist al Operei Naţionale Bucureşti şi din ce în ce mai apreciat şi în ipostază dirijorală.

Vineri, 20 septembrie, începând cu ora 19.00, pe scena Sălii Thalia, arii şi duete celebre din opere precum „Carmen” de Georges Bizet, „Don Giovanni” de W.A. Mozart, „Nabucco” de Giuseppe Verdi sau „Evgheni Oneghin” de Piotr Ilici Ceaikovski vor fi interpretate de soliştii: Mădălina Bourceanu – soprană (Opera Braşov), Adelina Cociobanu – mezzosoprană (SEOB „Ludovic Spiess” al Operei Naţionale Bucureşti), Andrei Manea – tenor (SEOB „Ludovic Spiess” al Operei Naţionale Bucureşti), David Pogana – bariton (Opera Naţională Română Cluj-Napoca) şi Ştefan Cazacu – violoncel (Filarmonica de Stat Sibiu), acompaniaţi de orchestra simfonică a Filarmonicii sibiene. Din program nu vor lipsi, desigur, fragmente din creaţia marelui Giacomo Puccini, în contextul „Anului Puccini” în care compozitorul este celebrat la Sibiu şi în toată ţara.

Tot în marja proiectului #Transfăgărăşan50, iniţiat de Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu şi de echipa Anii Drumeţiei, sub auspiciile Consiliului Judeţean Sibiu, publicul este invitat la expoziţia „Construcţia Transfăgărăşanului”, care aduce în atenţie imagini de arhivă din timpul lucrărilor de construcţie a Transfăgărăşanului, la Sala Thalia a Filarmonicii. Expoziţia digitală, realizată în parteneriat cu Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, cuprinde 28 de fotografii şi va putea fi vizionată pe tot parcursul lunii septembrie pe ecranele din foaierul Sălii Thalia.

„Pe 20 septembrie se împlineşte o jumătate de secol de la darea în folosinţă a Transfăgărăşanului, una dintre cele mai remarcabile realizări inginereşti cu care se mândreşte România. Indiferent dacă îl considerăm sau nu cel mai frumos din lume, aşa cum l-au numit realizatorii unei celebre emisiuni auto, „drumul dintre nori” este un drum care uneşte, la propriu şi la figurat. Nu întâmplător, în 2019, când am venit la conducerea Filarmonicii de Stat Sibiu, am hotărât să înlocuim vechiul logo al instituţiei, care era o stilizare a Turnului Gros unde se află sediul nostru, cu o imagine care să arate că Filarmonica aparţine nu doar oraşului Sibiu, ci întregului judeţ. Am ales ca element central Transfăgărăşanul, iar această emblemă reflectă cum nu se poate mai potrivit aspiraţiile noastre pentru performanţă. Precum edificarea Transfăgărăşanului, pe care astăzi îl parcurgem de fiecare dată cu plăcere şi admiraţie, dezvoltarea Filarmonicii impune viziune strategică, muncă de echipă, calcule precise, efort, perseverenţă şi – uneori – chiar sacrificiu. Pe 20 septembrie, vă invităm la Filarmonica de Stat Sibiu să sărbătorim cu un concert şi o expoziţie!”, transmite dirijorul Cristian Lupeş, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.

Biletele pentru concertul de vineri sunt disponibile pe iabilet.ro şi la casieria Filarmonicii de Stat Sibiu, la preţul de 60 lei (50% reducere pentru elevi, studenţi, pensionari).
Concertul „Opera E Passione” va fi susţinut, în aceeaşi formulă, sâmbătă, 21 septembrie, de la orele 19.00, la Agnita, în cadrul proiectului „Picnic muzical”.

Acţiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *