Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea de mărci poştale Crizanteme

Social

Compusă din 4 mărci poştale cu valorile nominale de 2 lei, 6 lei, 10 lei şi 25 lei, un plic „prima zi”, o mapă filatelică cu produs special în tiraj limitat şi un set de 4 cărţi maxime pentru pasionaţii de maximafilie.

Emisiunea filatelică prezintă iubitorilor de frumos imaginile unor flori cunoscute adesea sub numele de tufănele, dumitriţe sau margarete de toamnă, care, în convingerea populară, simbolizează frumuseţea, longevitatea, şi întinerirea. Este un simbol al optimismului şi bucuriei. În Japonia, crizantemele sunt sărbătorite anual cu ocazia Festivalului Fericirii. Crizantema a fost adoptată şi ca sigiliu al Împăratului Japoniei.

Crizantemele aparţin genului botanic Chrysanthemum din familia Asteraceae (Compositae). Numele lor derivă din cuvintele greceşti „chrysos” care înseamnă aur şi „anthemon” care înseamnă floare.
Sunt cunoscute circa 200 de specii din genul Chrysanthemum, dar numărul exact este greu de precizat din cauza modificărilor taxonomice.

Astfel, unele specii care au fost încadrate la genul Chrysanthemum, pot fi acum atribuite altor genuri cum ar fi Leucanthemum, Leucanthemopsis, Argyranthemum, Tanacetum etc. De exemplu, margareta era cunsocută sub numele de Chrysanthemum leucanthemum. Acum, numele valid este Leucanthemum vulgare.
Speciile genului Chrysanthemum sunt răspândite în estul Europei, Asia, Canada, America subarctică. În flora României nu avem specii native de Chrysanthemum, dacă luăm în calcul nomenclatura actuală. În schimb, în cultura ornamentală avem multe specii şi nenumărate soiuri care provin de la acestea.

Cele mai cunoscute sunt Chrysanthemum indicum (tufănele sau dumitriţe), originare din China, Korea şi Japonia, şi Chrysanthemum Morifolium, hibrid originar din China. Cele două specii sunt perene, cu înflorire anuală, târzie (august – noiembrie). Inflorescenţele sunt solitare sau numeroase, cu aspect foarte variat, de la cel asemănător margaretelor, până la forme globulare, cu flori ligulate drepte sau curbate, orientate spre exterior său interior, mai înguste sau mai late, într-o varietate mare de culori. Interesant este că plantele de crizanteme pot fi conduse să crească nu doar drept, ci şi în formă de cascadă sau bonsai.

Crizantemele au fost introduse în cultură cu peste 2500 ani în urmă, în China, unde, de altfel, sunt populare şi în prezent. De asemenea, crizantemele sunt foarte apreciate în Japonia unde sunt folosite nu doar ca plante decorative, dar şi pentru aromatizarea unor băuturi sau prepararea unor salate (florile proaspete).

Cea mai bogată şi faimoasă colecţie de crizanteme din ţara noastră se află la Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universităţii „A. I. Cuza” din Iaşi. Această colecţie poate fi admirată la sfârşit de octombrie – început de noiembrie în cadrul expoziţiei „Flori de toamnă”, organizată anual începând din 1976.

Romfilatelia mulţumeşte Dnei Prof. Dr. Paulina Anastasiu, Directorul Grădinii Botanice „Dimitrie Brândză” a Universităţii din Bucureşti pentru sprijinul documentar la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.
Emisiunea este disponibilă de miercuri, 2 octombrie a.c., în reţeaua magazinelor Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *