România răspunde apelului de sprijin venit din partea Greciei

Politica

România va sprijini Grecia prin trimiterea unui modul compus din 50 de pompieri cu tehnică aferentă specializată în stingerea incendiilor de pădure. Decizia a fost luată în cadrul şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, convocat de premierul Marcel Ciolacu. Membrii CNSU au avut o întâlnire în sistem hibrid, la propunerea DSU, ca urmare a situaţiei generate de incendiile de pădure care afectează Republica Elenă şi ţinând cont de solicitarea autorităţilor din Grecia pentru acordarea de asistenţă internaţională.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în calitatea sa de punct naţional de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităţilor din Grecia pentru acordarea de asistenţă internaţională, având în vedere situaţia de urgenţă generată de incendiile de vegetaţie manifestate pe teritoriul acestora.

Urmare a activării Mecanismului European de Protecţie Civilă, Guvernul României a răspuns apelului primit şi a hotărât trimiterea unui modul compus din 50 de pompieri cu tehnică aferentă specializată în stingerea incendiilor de pădure în Grecia.

Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autorităţile elene, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, se vor deplasa terestru spre Grecia în cel mai scurt timp.
România continuă să-şi onoreze angajamentele internaţionale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situaţii majore de urgenţă.
Hotărârea CNSU se regăseşte în ataşament.
Biroul de presă al Guvernului
*
HOTĂRÂRE nr. 27 din 01.10.2024
privind acordarea de asistenţă internaţională Republicii Elene constând în trimiterea unui modul specializat de intervenţie în stingerea incendiilor de pădure
Având în vedere solicitarea autorităţilor din Republica Elenă transmisă în data de 01.10.2024 prin Mecanismul European de Protecţie Civilă pentru acordarea de asistenţă internaţională în contextul incendiilor de pădure existente, luând în considerare propunerea şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, vicepreşedinte al Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în sensul acordării asistenţei internaţionale Republicii Elene, formulată în conformitate cu prevederile art. 20 lit. f) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare, în conformitate cu prevederile art. 81 din OUG. nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare, în temeiul prevederilor art. 20 lit. l) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 2 şi art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcţionarea şi componenţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare,

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta
HOTĂRÂRE:
Art. 1 – (1) Se aprobă acordarea de asistenţă internaţională, cu titlu gratuit, pentru Republica Elenă, constând în trimiterea, începând cu data de 02.10.2024 până la finalizare, a unui modul de intervenţie specializat în stingerea incendiilor de pădure compus din 50 de persoane plus tehnica aferentă, din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi unităţilor subordonate.

(2) Transportul modulului de intervenţie prevăzut la alin. (1) se realizează pe cale terestră.
Art. 2 – Fondurile necesare executării misiunii de asistenţă internaţională se alocă din bugetul Ministerului Afacerilor Interne şi Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă cu excepţia cheltuielilor de cazare şi masă care vor fi asigurate de autorităţile elene.

Art. 3 – Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă întreprinde demersurile necesare pentru rambursarea cheltuielilor eligibile din bugetul Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii, conform prevederilor legale.
Art. 4 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora.
PREŞEDINTELE COMITETULUI NAŢIONAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ
PRIM-MINISTRU
ION-MARCEL CIOLACU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *