Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Educației, Ligia Deca au susținut declarații, miercuri la începutul ședinței de Guvern. Premierul Ciolacu a anunțat „noi soluţii pentru susţinerea producătorilor agricoli”, respectiv extinderea Programului „Creditul fermierului”, care va avea 7.500 de beneficiari estimaţi. Noutatea constă în includerea unor noi categorii de plăţi acceptate.
Declarațiile premierului Marcel Ciolacu: Bună ziua! Adoptăm azi noi soluții pentru susținerea producătorilor agricoli. Extindem programul „Creditul fermierului”, unde acoperim partea de dobândă ce reprezintă ROBOR la 3 luni. Acum, permitem și plata datoriilor restante către furnizori sau distribuitori de materii prime, inputurile, precum și pentru culturi agricole calamitate. Majorăm și bugetul schemei cu 400 de milioane de lei, la un total de peste 1,85 miliarde lei. Beneficiari vor fi în jur 7.500.
Anul acesta până la 30 septembrie 2024 am alocat agriculturii, peste 5 miliarde de euro pentru măsuri de sprijin și consider că Guvernul României a luat deciziile necesare și corecte!
Completăm azi și pachetul de ajutoare pentru persoanele și familiile afectate de recentele inundații. Le asigurăm, prin Romsilva, lemnul de foc – și mulțumesc domnului ministru – necesar încălzirii locuințelor, în baza solicitărilor primite deja de primării. Mai exact, sunt câte 7 metri cubi, ce vor fi plătiți din ajutoarele guvernamentale de 15.000 de lei pe familie.
Apropo de situațiile de urgență, am obținut pentru România acces la o linie de finanțare de 467 de milioane de euro. Fondurile sunt oferite de mari finanțatori internaționali și pot fi atrase și pentru situații de urgență produse anterior semnării împrumutului. Cu alte cuvinte, ei pot fi folosiți și pentru gestionarea efectelor inundațiilor recente din Galați și Vaslui.
Aprobăm noi medicamente ce vor fi incluse începând cu 1 noiembrie pe lista celor gratuite sau compensate. Este vorba despre medicamente pentru boli oncologice și pentru multe afecțiuni cronice, precum și pentru transplantul medular.
Asigurăm accesul echitabil și nediscriminatoriu al pacienților la medicamente de ultimă generație care pot salva mii de vieți.
Aprobăm finanțarea din Fondul pentru Mediu a 18 proiecte de extindere și modernizare a rețelelor de gaze. Suma alocată este de peste 800 de milioane de lei.
Stabilim azi și obiective concrete de investiții din Programul Multianual de Modernizare şi Dezvoltare a Infrastructurii Vamale, de un miliard de lei. Modernizăm, reabilităm și dotăm peste 120 de birouri vamale atât interne, cât și de frontieră. Investițiile estimate sunt de peste 530 milioane lei.
În final, văd că în urma apelului meu legat de noi cămine studențești, avem deja un prim proiect, legat de extinderea Campusului Universității Ovidius din Constanța. Vorbim de construirea unor spații pentru învățământ, a unui cămin și a unei cantine, un proiect de aproape 115 milioane lei, parte dintre fonduri fiind și din PNRR. Și am să o rog pe doamna ministru a Educație să vină și cu celelalte proiecte. Vă rog, doamnă ministru.
Ligia Deca: Vă mulțumesc, domnule prim-ministru. O să trec în revistă investițiile pe care le avem în acest moment, fie în derulare, fie în contractare pentru căminele studențești. În primul rând, prin Programul național de construcții de interes public sau social ”Construire Cămine Studențești”, subprogramul „Instituții de învățământ superior de stat”, gestionat de Compania Națională de Investiții, se finanțează lucrările de construire a 30 de cămine studențești ale instituțiilor de învățământ superior de stat.
Ele totalizează 10.244 de locuri de cazare pentru 30 de instituții de învățământ superior de stat din 13 centre universitare. Dintre acestea trei au fost deja finalizate, unul este în faza de încheiere a procesului-verbal de recepție și restul se află în diferite stadii: 10 în fază de execuție, 6 în fază de elaborare a proiectării, 9 în fază de elaborare PUZ sau rectificare carte funciară. De asemenea, prin PNRR, Ministerului Educației i s-a alocat o sumă de 260 de milioane de euro pentru investiții necesare asigurării infrastructurii universitare: cămine, cantine și spații de recreere. În urma primului apel, au fost deja semnate 42 de contracte de finanțare pentru edificarea a 1.087 de locuri de cazare pentru studenți și pentru realizarea unor lucrări de modernizare a 9.573 de locuri de cazare. După încheierea celui de-al doilea apel, au fost depuse proiecte pentru edificarea a 2.664 de locuri de cazare și pentru modernizarea a 7.199 de locuri de cazare. Proiectele depuse în cadrul celui de-al doilea apel se află în evaluare, urmând a fi contractate în cursul lunii octombrie.
În final, prin programul de investiții al Ministerului Educației, anexă la legea bugetului de stat pe anul 2.024, sunt cuprinse la finanțare alte 7 cămine studențești noi, care totalizează un număr de .1804 locuri de cazare. Vă mulțumesc!