Ministerul Afacerilor Externe

Reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

Politica

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat luni, 14 octombrie 2024, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Luxemburg.

Agenda reuniunii a inclus: agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cu participarea prin video-conferință a ministrului ucrainean de externe Andrii Sybiha, și situația din Orientul Mijlociu. Au fost discutate, de asemenea, și situația din Republica Moldova, Georgia, relațiile Armenia-Azerbaidjan, Cornul Africii și Venezuela.

Miniștrii de externe UE au avut și un schimb de opinii cu secretarul de stat pentru afaceri externe, Commonwealth și dezvoltare al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, David Lammy.
În cadrul discuțiilor privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, oficialul român a reiterat nevoia continuării sprijinului UE pe toate dimensiunile și a evidențiat importanța accelerării ritmului de acordare a sprijinului militar pentru Ucraina, în condițiile în care Rusia intensifică atacurile asupra acestui stat. A exprimat sprijin pentru deblocarea Instrumentului European pentru Pace/EPF și pentru identificarea unui acord pentru revizuirea strategică a misiunii UE din Ucraina (EUMAM). Ministrul Odobescu a amintit sprijinul consistent pe care România îl acordă Ucrainei în domeniul energetic, afectat de atacurile ruse asupra infrastructurii energetice ucrainene, reamintind nevoia unei abordări integrate cu sistemul energetic din Republica Moldova.

Ministrul Luminița Odobescu a susținut necesitatea menținerii presiunii asupra Rusiei și a salutat adoptarea, la 8 octombrie 2024, a unui nou regim de sancțiuni vizând acțiunile destabilizatoare ale Rusiei, care consolidează instrumentele UE pentru a contracara amenințările hibride și acțiunile de dezinformare. A exprimat sprijin pentru pregătirea de noi măsuri restrictive la adresa Rusiei și a evidențiat importanța unei implementări eficiente a măsurilor deja adoptate, cu accent pe eforturile UE de a convinge statele terțe să evite eludarea acestora.
A reiterat sprijinul pentru Formula de Pace a Președintelui Zelenski, unica soluție pentru asigurarea unei păci juste, durabile în Ucraina, bazată pe respectarea Cartei ONU și a dreptului internațional.

Discuțiile privind Republica Moldova au avut loc în perspectiva alegerilor prezidențiale și a organizării referendumului privind aderarea acestui stat la UE. Oficialul român a salutat mesajul puternic al UE de susținere pentru Republica Moldova, precum și vizita la Chișinău a Președintei Comisiei Europene, la 10 octombrie 2024, ocazie cu care a fost lansat Planul de creștere pentru Republica Moldova. Acest nou instrument va susține procesul de reforme și va permite dezvoltarea economică a Republicii Moldova pentru următorii ani. Ministrul Luminița Odobescu a reamintit importanța continuării eforturilor UE pentru a consolida reziliența Republicii Moldova, în special pe fondul intensificării dezinformării și a acțiunilor hibride ale Rusiei. În context, a salutat adoptarea celui de-al treilea pachet de listări în cadrul regimului de sancțiuni privind destabilizarea acestui stat. A subliniat, totodată, importanța susținerii în continuare a Misiunii UE de Parteneriat, care s-a dovedit a fi un partener esențial al autorităților de la Chișinău în combaterea activităților hibride ale Rusiei în Republica Moldova.

Referitor la situația din Orientul Mijlociu, ministrul Luminița Odobescu a exprimat îngrijorare față de volatilitatea crescută a situației de securitate. A încurajat concentrarea eforturilor UE pe îndeplinirea obiectivelor prioritare legate de obținerea unei încetării a ostilităților, eliberarea tuturor ostaticilor și accesul ajutorului umanitar pentru protejarea civililor din zonele afectate. A subliniat responsabilitatea Hamas și Hezbollah pentru situația actuală și a reafirmat dreptul Israelului la auto-apărare, cu respectarea dreptului internațional și a dreptului internațional umanitar. A exprimat susținerea pentru coordonare și măsuri UE în sprijinul Gaza și al Republicii Libaneze, cu accent pe evitarea înrăutățirii situației umanitare deja foarte dificile. De asemenea, a afirmat importanța susținerii tuturor eforturilor internaționale care vizează evitarea unui război extins în regiune.
Ministrul român a exprimat îngrijorare și față de acțiunile Iranului în regiune, subliniind importanța unui mesaj ferm din partea UE cu privire la necesitatea stopării acestei conduite.

În plan umanitar, ministrul Luminița Odobescu a menționat recenta misiune medicală din Gaza, din 30 septembrie 2024, prin care au fost aduși pentru tratament în România opt copii cu afecțiuni medicale cronice, și însoțitorii acestora. Oficialul român a informat cu privire la repatrierile organizate de România din Republica Libaneză și a subliniat importanța coordonării consulare la nivelul UE.

În cadrul dejunului de lucru informal cu secretarul de stat pentru afaceri externe al Regatului Unit, David Lammy, ministrul român a exprimat deschiderea pentru aprofundarea relațiilor UE-Regatul Unit pe teme de politică externă, securitate și apărare, inclusiv prin stabilirea de discuții periodice. Ministrul Luminița Odobescu s-a referit la o serie de domenii punctuale care trebuie să fie vizate de consolidarea cooperării, precum sprijinul multidimensional acordat Ucrainei, susținerea pentru Republica Moldova, în contextul atacurilor hibride ale Rusiei, cooperarea în regiunea Mării Negre, dar și în Balcanii de Vest. Totodată, ministrul român a subliniat necesitatea coordonării pozițiilor UE și ale Regatului Unit privind protejarea ordinii internaționale bazate pe reguli.

În marja CAE, ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut întrevederi cu omologul britanic, David Lammy, și cu cel francez, Jean-Noël Barrot. În cadrul discuțiilor cu partea britanică, a fost salutată cooperarea în cadrul Partenerului strategic bilateral și au fost abordate teme prioritare ale agendei bilaterale, cu accent pe cooperarea economică și cea în domeniul securității, relațiile Regatului Unit cu UE, precum și evoluțiile din Vecinătatea Estică și Orientul Mijlociu. Dialogul cu ministrul pentru Europa și afaceri externe al Republicii Franceze a reconfirmat angajamentul ferm al României și al Franței de a lucra împreună ca parteneri strategici pentru a răspunde provocărilor comune cu care se confruntă Europa și, respectiv, cele din Orientul Mijlociu, și de a continua coordonarea strânsă în cadrul UE și NATO.

Transcriptul declarației ministrului afacerilor externe, Luminița Odobescu, înaintea reuniunii Consiliului Afacerilor Externe (CAE) este disponibil aici: https://www.mae.ro/node/65671
Declarația în format video este disponibilă aici: https://www.mae.ro/node/65669.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *