OCDE – un motor important pentru continuarea reformelor din România în sprijinul mediului de afaceri

Social

Ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea, a condus delegația care a participat marți, 15 octombrie 2024, la evaluarea României de către Comitetul pentru Comerț din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Discuțiile purtate cu reprezentanții statelor membre OCDE au avut la bază un document cuprinzător elaborat de către Secretariatul Organizației privind gradul de deschidere al pieței din România ce examinează, pe baza principiilor pentru reglementări eficiente, o serie de politici cu efect asupra comerțului și pieței din România.
În deschidere, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului a susținut o prezentare cuprinzătoare privind nivelul de deschidere a pieței din România și climatul economic general, reflectând inclusiv planurile și proiectele de viitor ale țării noastre pentru înregistrarea de progrese în dezvoltarea suplimentară a cadrului de reglementare și a instrumentelor în sprijinul comerțului și al investițiilor.

În cadrul intervenției, ministrul Ștefan-Radu Oprea a evidențiat că „procesul de aderare a țării noastre la OCDE reprezintă un motor important pentru continuarea reformelor în România, în sprijinul mediului de afaceri. Este îmbucurător că indicatorii tehnici utilizați pentru evaluarea gradului de deschidere al țării noastre în materie de comerț cu servicii au relevat un nivel asemănător cu media statelor membre OCDE. România continuă dialogul constructiv și deschis cu membrii OCDE asupra aspectelor care ar putea să fie îmbunătățite pentru promovarea comerțului liber și fundamentat pe reguli.”

În marja reuniunii Comitetului pentru Comerț, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea, a avut întrevederi bilaterale cu Secretarul General al OCDE, Mathias Cormann și cu Marion Jansen, director al Direcției Comerț și Agricultură din Secretariatul OCDE. Oficialul român a reiterat angajamentul ferm al României față de aderarea la OCDE, ca vector de modernizare internă, inclusiv în raport cu comunitatea de afaceri, precum și rolul important pe care rapoartele realizate de către OCDE îl au pentru fundamentarea unor politici publice performante.

Din delegația României, condusă de ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea, au făcut parte Luca Niculescu, secretar de stat în cadrul MAE și coordonator național pentru aderarea României la OCDE, respectiv personal de specialitate din cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, precum și experți din cadrul altor 16 instituții și autorități române care au participat, în format virtual, la dezbaterea din Comitet.
Comunicat de presa – Ministerul Economiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *