Primăria Municipiului Constanţa – Palatul Regal din Mamaia va fi redat constănţenilor

Lifestyle

Palatul Regal din Mamaia va fi redat constănţenilor

“Primarul Municipiului Constanţa, domnul Vergil Chiţac, a semnat ieri contractul de vânzare-cumpărare prin care terenul pe care se află Vila Regală din Mamaia a intrat în patrimoniul municipalităţii. Preţul plătit este identic cu cel la care terenul a fost vândut în urmă cu două decenii.

Terenul de 1,5 ha va fi transmis statului şi Ministerului Culturii, ca parte din proiectul „Temelii culturale” prin care vor fi salvate 14 obiective de interes naţional şi european.
Luna trecută, imobilul clădire „Club Castel, fostă Vilă Regală” a fost predat către Ministerul Culturii în vederea restaurării şi amenajării. După finalizarea lucrărilor de reabilitare, monumentul va intra în administrarea municipalităţii, pentru a fi valorificat şi reintrodus în circuitul local.

Palatul Regal din Mamaia, o clădire emblematică pentru moştenirea regală de la Constanţa, îşi va recăpăta strălucirea de odinioară”. Comunicat de presă – Primăria Municipiului Constanţa
Palatul Regal din Mamaia a fost construit între anii 1924 – 1925, la inițiativa Reginei Maria, iar lucrările de proiectare au fost executate de către arhitectul italian Mario Stoppa.
Regina Maria a donat reședința regală Principesei Elena și Regelui Mihai. Aceștia obișnuiau să-și petreacă aici vacanțele de vară (1927 – 1932).
Ulterior, Principesa Elena a vândut proprietatea Armatei Române, devenind astfel club al ofițerilor Flotilei Hidroaviației.

În timpul celui De-al Doilea Război Mondial, palatul a fost ocupat de trupele sovietice, iar în perioada comunistă a funcționat ca restaurant pentru turiștii străini. În anul 2003 clădirea a fost privatizată, iar în ultimii ani a fost lăsată în paragină, degradându-se.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *