Romfilatelia introduce în circulaţie vineri, 8 noiembrie emisiunea de mărci poştale „Aniversări istorice”

Social

Romfilatelia introduce în circulaţie vineri, 8 noiembrie a.c. emisiunea de mărci poştale „Aniversări istorice”, dedicată unor evenimente în care se regăseşte o personalitate marcantă a istoriei, domnitorul primei Uniri, Mihai Viteazul. Evenimentele au avut loc în: Transilvania şi Bucureşti.

Aniversările istorice, celebrate în această emisiune, sunt: 425 de ani de la intrarea lui Mihai Viteazul în cetatea Alba Iulia, eveniment care va pregăti prima Unire a Ardealului cu Ţara Românească şi Moldova şi împlinirea a 150 de ani de la dezvelirea statuii marelui domnitor, la Bucureşti, în prezenţa domnitorului Carol I şi a principesei Elisabeta.

În înţelegere cu monarhul habsburgic Rudolf al II-lea, Mihai Viteazul a intrat cu oastea în Transilvania având ca obiectiv cucerirea acesteia şi scoaterea ei de sub vasalitatea Poloniei. Armata care i se va opune era condusă de Andrei Bathory. Bătălia decisivă a avut loc pe 28 octombrie 1599, încheindu-se cu victoria domnitorului Ţării Româneşti. Căzut în mâinile unei cete de ţărani secui (luptători de partea lui Mihai Viteazul), Andrei Bathory este ucis la 31 octombrie.

În fruntea oştirii sale de învingători, la 1 noiembrie 1599 (în urmă cu 425 de ani), Mihai Viteazul intră triumfător în Alba Iulia, înregistrând apogeul său politic şi militar, urmat mai apoi de proclamarea Unirii Transilvaniei, Moldovei şi Ţării Româneşti sub conducerea unui singur domnitor, în luna mai 1600, când Mihai Viteazul se proclamă „Domn al Munteniei, Ardealului şi a toată ţara Moldovei”.

Cinstind memoria înfăptuitorului primei Uniri, în urmă cu 150 de ani, Bucureştiul, capitala României, descoperă marelui public, la 8 noiembrie 1874, prima statuie ecvestră a oraşului înfăţişându-l pe Mihai Viteazul. Autorul lucrării statuare, francezul Albert-Ernest Carrier-Belleuse, a avut ca ghid materialul documentar transmis de Alexandru Odobescu şi pictorul Theodor Aman. La 11 septembrie 1877, din dispoziţia domnitorului Carol I, de o parte şi de alta a statuii, au fost amplasate două tunuri capturate după cucerirea redutei otomane Griviţa I, la 30 august 1877.

Imaginile mărcilor poştale reproduc o pictură de Stoica Dumitrescu intitulată „Intrarea triumfală a lui Mihai Viteazul în Alba Iulia” (valoarea nominală de 25 Lei), o gravură prezentând portretul lui Mihai Viteazul, realizată la 1601 de Aegidius Sadeler, la Praga, lângă o stampă de epocă cu bătălia de la Şelimbăr (valoarea nominală de 6 Lei) şi statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul (valoarea nominală de 5 Lei).
Plicul „prima zi” adaugă la un desen al lui Constantin Lecca, aversul unei medalii aniversare dedicată lui „Mihai Vodă Viteazul”.

Romfilatelia mulţumeşte reprezentanţilor Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia pentru colaborarea şi sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.
Emisiunea este disponibilă de vineri, 8 noiembrie a.c., în reţeaua magazinelor Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul nostru online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *