Secretarul american al apărării Pete Hegseth le-a cerut echipelor sale să se pregătească să reducă bugetul armatei americane cu zeci de miliarde de dolari pe an, potrivit Washington Post, o decizie ce ar putea suscita o puternică opoziţie, potrivit AFP. Într-un memoriu datat marţi şi citat de cotidianul capitalei americane, Pete Hegseth cere să i se prezinte, până cel târziu pe 24 februarie, propuneri pentru tăieri bugetare pentru a se ajunge la o scădere anuală de 8% timp de cinci ani.
Cu toate acestea, sunt exceptate 17 sectoare din cadrul Pentagonului, al căror buget a fost stabilit în 2025 la circa 850 de miliarde de dolari. Printre aceste exceptări se numără operaţiunile militare de la frontiera cu Mexicul sau modernizarea arsenalului nuclear.
Documentul Ministerului Apărării cere de asemenea, tot potrivit Washington Post, să fie continuată finanţarea mai multor agenţii ale armatei americane în lume, printre care Comandamentul pentru regiunea Asia-Pacific sau cel pentru Spaţiu.
În schimb, Comandamentul european, la ora la care Washingtonul a lansat primele negocieri cu Rusia inclusiv asupra conflictului din Ucraina – negocieri criticate de Kiev şi de numeroase ţări europene – este absent de pe această listă de derogări.
Comandamentul militar pentru Orientul Mijlociu (Centcom) sau cel pentru Africa nu figurează nici ele pe această listă, potrivit Washington Post.
Aceste reduceri bugetare ar putea stârni o puternică opoziţie, atât din partea armatei şi Congresului, unde numeroşi parlamentari, atât republicani cât şi democraţi, estimează drept necesare cheltuielile militare pentru a descuraja ameninţările, venite în special dinspre China şi Rusia.
Miercuri, preşedintele american, dimpotrivă, a afişat sprijinul său pentru un proiect de lege al Camerei reprezentanţilor care ar majora cu 100 de miliarde de dolari bugetul apărării.
Aceste reduceri bugetare ar fi de asemenea contrare îndemnurilor lui Donald Trump şi ale lui Pete Hegseth însuşi adresate altor membri ai NATO, pentru ca ei să aloce 5% din Produsul lor Intern Brut (PIB) pentru apărare. Washingtonul alocă circa 3,4%.
„Misiunea atribuită de preşedintele Trump Departamentului Apărării este clară: de a ajunge la pace prin forţă”, scrie Hegseth în acest memoriu, citat de Washington Post.
„Bugetul nostru va fi dotat cu resursele necesare pentru forţele de luptă, va pune capăt cheltuielilor de apărare inutile, va respinge birocraţia excesivă”, continuă Pete Hegseth, fost prezentator la Fox News, numit de Donald Trump în funcţia de secretar al apărării.
După învestirea preşedintelui american pe 20 ianuarie, administraţia federală a demarat o amplă mişcare de reducere a cheltuielilor publice, sub impulsul noii comisii pentru eficacitate guvernamentală, DOGE, condusă de multimiliardarul Elon Musk.
Administraţia s-a separat de exemplu de numeroşi angajaţi federali aflaţi în perioada de probă, înainte de a face, în unele cazuri, un pas înapoi, cum s-a întâmplat şi în Ministerul Agriculturii.
Miercuri, Pentagonul nu a răspuns imediat solicitărilor AFP pentru detalii.
Dacă aceste tăieri se confirmă, bugetul armatei SUA, prima putere militară mondială, ar putea fi redus, în următorii 5 ani, cu aproape 300 de miliarde de dolari.
Cursul principalilor titluri din sectorul apărării, precum Lockeed Martin şi Northrop Grumman, au scăzut pentru scurt timp după acest anunţ.