Nivelurile unui compus chimic puțin cunoscut, numit acid trifluoroacetic (TFA), au crescut alarmant în vinurile europene din ultimele decenii, potrivit unei analize recente. Experții avertizează că această contaminare ar putea depăși limitele sigure pentru planetă, potrivit The Guardian.
Cercetătorii de la Pesticide Action Network Europe au testat 49 de sticle de vin comercial pentru a analiza evoluția contaminării cu TFA în alimente și băuturi. Ei au descoperit niveluri ridicate de acid trifluoroacetic (TFA) – un produs de descompunere al substanțelor chimice PFAS, extrem de persistente și asociate cu posibile riscuri asupra fertilității – depășind cu mult valorile măsurate anterior în apă.
După 2010, nivelurile de TFA au crescut brusc
Vinurile produse înainte de 1988 nu prezentau urme de TFA, dar cele de după 2010 au arătat o creștere abruptă a contaminării. Atât vinurile convenționale, cât și cele ecologice au prezentat niveluri crescute de TFA, însă cele ecologice aveau, în general, concentrații mai mici.
„Vinurile care conțineau cea mai mare concentrație de TFA, în medie, erau și cele care aveau cele mai multe reziduuri de pesticide”, a declarat Salomé Roynel, reprezentantă a Pesticide Action Network Europe, care solicită Comisiei Europene și statelor membre interzicerea pesticidelor pe bază de PFAS.
Cercetătorii au analizat 10 vinuri din crame austriece, datând din 1974 – înainte de modificările de politică ce ar fi dus la folosirea pe scară largă a precursorilor TFA – precum și 16 vinuri cumpărate din supermarketuri austriece, produse între 2021 și 2024.
Când analiza inițială a arătat niveluri neașteptat de mari de TFA, cercetătorii au solicitat mostre din alte țări europene.
Rezultatele, provenite din 10 țări europene, au arătat absența TFA în vinurile vechi, o creștere modestă între 1988 și 2010 (de la 13 µg/l la 21 µg/l), urmată de o creștere accentuată după 2010, atingând o medie de 121 µg/l în vinurile cele mai recente.
Riscuri privind fertilitatea
PFAS sunt substanțe chimice utilizate pe scară largă în produse de consum, unele dintre ele fiind asociate cu efecte nocive asupra sănătății umane.
Autoritățile nu au considerat până acum TFA un pericol major pentru sănătate, dar studii recente pe mamifere sugerează că TFA ar putea afecta sănătatea reproductivă. În 2023, autoritatea chimică din Germania a propus clasificarea TFA ca substanță toxică pentru reproducere la nivel european.
Un studiu publicat în octombrie a argumentat că persistența acestei substanțe și creșterea concentrațiilor indică faptul că TFA ar putea reprezenta o amenințare la scară planetară, cu posibile efecte ireversibile asupra echilibrului ecologic global.
Hans Peter Arp, cercetător la Universitatea de Știință și Tehnologie din Norvegia și autor principal al acelui studiu (neimplicat în cercetarea PAN Europe), a declarat că, deși noua cercetare este doar un screening preliminar, rezultatele sunt „previzibile și șocante”.
„În ansamblu, sunt în concordanță cu ceea ce comunitatea științifică știe despre creșterea alarmantă a TFA în aproape orice putem măsura”, a spus el. „Ele oferă dovezi suplimentare că pesticidele PFAS pot fi o sursă majoră de TFA în zonele agricole, alături de alte surse precum agenții frigorifici și produsele farmaceutice.”
Principalele surse de TFA sunt considerate a fi agenții frigorifici fluorurați (cunoscuți drept F-gaze), care se răspândesc la scară globală, și pesticidele PFAS, concentrate în solul agricol. Concentrațiile de F-gaze au crescut după Protocolul de la Montreal din 1987, care a interzis substanțele ce distrug stratul de ozon, iar pesticidele PFAS au devenit răspândite în Europa în anii 1990.
Un studiu realizat în noiembrie în sudul Germaniei a arătat o „creștere semnificativă” a concentrațiilor de TFA în apele subterane din zonele agricole comparativ cu alte tipuri de terenuri.
Gabriel Sigmund, cercetător la Universitatea Wageningen din Olanda și coautor al studiului respectiv (de asemenea, neimplicat în raportul PAN Europe), a explicat că TFA nu poate fi degradat prin procese naturale și este foarte dificil și costisitor de eliminat prin tratarea apei.
Pentru majoritatea pesticidelor care pot forma TFA, există puține date privind rata de formare, ceea ce face dificilă estimarea cantității de TFA care ar putea fi eliberată în viitor.
„Chiar dacă am opri complet folosirea acestor pesticide acum, trebuie să ne așteptăm la o creștere în continuare a concentrațiilor de TFA în resursele de apă și în alte medii în următorii ani”, a avertizat el.