Începând de marţi, 29 aprilie, cetatea Poenari din judeţul Argeş a fost închisă, după ce luni, 28 aprilie 2025, un urs a rupt gardul electric de protecție și a pătruns în zona de acces a turiștilor, a anunțat Consiliul Județean Argeș într-o postare pe pagina de Facebook.
“Cetatea Poienari, cel mai important obiectiv turistic al județului, aflată în administrarea Muzeului Județean Argeș, instituție finanțată de Consiliul Județean Argeș, este închisă începând de marți, 29 aprilie 2025.
Decizia de închidere a cetății a fost luată după ce luni, 28 aprilie 2025, un urs a rupt gardul electric de protecție și a pătruns în zona de acces a turiștilor.
Măsura de închidere a Cetății Poienari a fost luată pentru protecția turiștilor, iar accesul la Cetatea Poienari va fi posibil după ce zona va fi securizată.
Pentru soluționarea situației vor fi sesizate instituțiile abilitate, respectiv Instituția Prefectului.”, se arată în mesajul Consiliului Județean Argeș.
Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari, din județul Arges a fost redeschisă publicului în 14 aprilie 2025, după trei ani lucrări de conservare și restaurare printr-un proiect european accesat de Consiliul Județean Argeș, potrivit unui anunț al instituției făcut la data respectivă.
“Cetatea Poienari – un loc de legendă, aflat la înălțime, atât la propriu cât și la figurat – a fost recent reabilitată și consolidată în cadrul Proiectului „Conservarea și consolidarea Cetății Poienari”, implementat de Consiliul Județean Argeș și finanțat prin Programul Operațional Regional 2014–2020, Axa prioritară 5.
Situată în comuna Arefu, sat Căpățânenii Pământeni, la o altitudine de 850 de metri, cetatea se înalță semeață din stâncă și oferă o priveliște spectaculoasă asupra Văii Argeșului, Munților Făgăraș și bineînțeles a faimosului drum Transfăgărășan. Barajul și Lacul Vidraru completează perfect acest peisaj de poveste.
Accesul la cetate se face urcând cele 1.480 de trepte – o adevărată aventură pentru cei pasionați de natură, istorie și peisaje care îți taie respirația. Recomandăm echipament adecvat și mult entuziasm – pentru că efortul vă va fi cu siguranță răsplătit!
Un moment special al zilei a fost prezența subsecretarului de stat, domnul Mădălin Voicu, care a onorat evenimentul cu prezența sa și a împărtășit câteva gânduri despre importanța culturii și a moștenirii istorice pentru identitatea noastră națională.
Reabilitarea Cetății Poienari este un pas esențial pentru promovarea turismului cultural și a locurilor care spun povești autentice despre România. Vă invităm să descoperiți sau să redescoperiți acest loc unic!”, precizează Consiliul Județean Argeș, pe pagina oficială de Facebook.