Taiwanul şi-a început exerciţiile militare anuale – simulând un potential atac chinez

Externe

Taiwanul începe miercuri exerciţiile sale militare anuale, vizând să simuleze apărarea insulei împotriva unui potenţial atac chinez, şi unde anul acesta vor fi folosite lansatoare de rachete de ultimă generaţie, livrate recent de Statele Unite, potrivit agenției de presă AFP.

Exerciţiile, denumite „Han Kuang”, sunt programate să se desfăşoare până pe 18 iulie. China revendică Taiwanul şi nu a exclus o invazie armată a insulei, pe care o supune unei puternice presiuni militare, economice şi diplomatice.
Pe lângă trupele taiwaneze, sunt mobilizaţi 22.000 de rezervişti – cel mai mare număr convocat vreodată pentru aceste manevre, care au loc anual din 1984, când Taiwanul era încă sub legea marţială.

Manevrele au fost extinse la 10 zile şi nouă nopţi, faţă de cinci zile şi patru nopţi anul trecut. Rezerviştii, la rândul lor, trebuie să urmeze un program complet de antrenament de 14 zile.
Aceste exerciţii „vor face cunoscut comunităţii internaţionale că suntem hotărâţi să ne apărăm şi vor semnala Chinei că armata ţării noastre are încrederea şi capacitatea de a apăra o viaţă liberă şi democratică”, a declarat recent ministrul taiwanez al apărării, Wellington Koo.

Sisteme de lansatoare de rachete HIMARS livrate recent de Statele Unite vor fi utilizate în timpul exerciţiilor, iar exerciţii cu muniţie reală implicând tancuri M1A2 Abrams de fabricaţie americană vor avea loc în cadrul unui eveniment separat.

Trupele vor trebui să simuleze diverse scenarii, dintre care unele se vor încadra în aşa-numita hărţuire „de zonă gri”, un concept al relaţiilor internaţionale care se referă la tactici ostile, dar nu reprezintă un război deschis.
Dar şi „lovituri de precizie la distanţă lungă” cu scopul de a lupta împotriva unei potenţiale invazii chineze în 2027, au indicat reprezentanţi ai apărării taiwaneze.

În 2023, William Burns, directorul de atunci al CIA, a estimat că preşedintele chinez Xi Jinping ia în considerare o invazie a Taiwanului până în 2027.
Exerciţiile au loc într-un moment în care preşedintele Lai Ching-te, un apărător fervent al democraţiei taiwaneze şi etichetat drept „separatist periculos” de către Beijing, este în turneu în întreaga insulă şi ţine discursuri destinate să „unifice ţara”.

Pentru a-şi spori presiunea, Beijingul desfăşoară regulat avioane militare şi nave de război în apropierea Taiwanului.
Taipeiul reacţionează prin creşterea cheltuielilor pentru apărare şi dotându-se cu arme mai mici şi mai agile, în special drone, pentru a permite un război asimetric.
Insula doreşte să arate lumii, şi în special Statelor Unite, că este serioasă în ceea ce priveşte consolidarea capacităţilor sale militare.
Washingtonul, care nu întreţine relaţii diplomatice oficiale cu Taipeiul, rămâne cel mai mare aliat şi furnizor de arme al insulei.

Potrivit specialiştilor în China de la Eurasia Group, o firmă de consultanţă în evaluarea riscurilor, Beijingul „ar putea” efectua exerciţii militare la sfârşitul lunii.

„Un exerciţiu militar care implică muniţie reală sau un exerciţiu prelungit de o săptămână este probabil cel mai escaladant răspuns posibil din partea Chinei, deşi mult va depinde de conţinutul discursurilor preşedintelui Lai”, au declarat aceştia într-o notă recentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *