Președintele Rusiei, Vladimir Putin a susținut un discurs prin videoconferință la sesiunea plenară principală a Summitului XVII BRICS de la Rio de Janeiro (6 iulie), informează Ambasada Rusiei la București într-un comunicat:
“Stimați colegi, dragi prieteni!
În primul rând, aș dori să mă alătur cuvintele de recunoștință adresate Președintelui Lula da Silva și președinției Braziliei pentru activitatea intensă de promovare a parteneriatului strategic în cadrul BRICS.
Ceea ce contează cu adevărat este faptul că țările BRICS continuă să aprofundeze colaborarea în domeniile politice și de securitate, economie și finanțe, precum și în contactele culturale și umanitare.
Uniunea noastră s-a extins semnificativ și include state de frunte din Eurasia, Africa, Orientul Mijlociu și America Latină. Împreună, deținem un potențial politic, economic, științifico-tehnologic și uman cu adevărat imens.
Țările BRICS acoperă nu doar o treime din suprafața uscatului și aproape jumătate din populația planetei, dar și 40 % din economia mondială, iar PIB‑ul cumulativ după paritatea puterii de cumpărare a ajuns la 77 trilioane de dolari – conform datelor FMI pentru anul 2025. Spre comparație, în cazul altor organizații precum G7 – este vorba despre 57 trilioane USD.
An de an, autoritatea și influența uniunii noastre cresc pe scena globală.
BRICS și‑a câștigat pe bună dreptate locul printre principalele centre de guvernare globală, iar vocea puternică a țărilor noastre, care susține interesele fundamentale ale majorității lumii, răsună tot mai clar pe arena internațională. BRICS are mulți susținători printre țările Globalului Sud și ale Orientului, care apreciază cultura de parteneriat transparent și cooperare, respect reciproc și luare în considerare a opiniilor tuturor participanților.
În baza acestui fapt, la summitul de la Kazan (Rusia), din octombrie anul precedent, s‑a decis instituirea categoriei de „state‑parteneri” ai uniunii noastre, pentru a construi interacțiuni practice concrete cu toate țările interesate. În prezent, numărul lor este deja de zece.
Vreau să subliniez că statele BRICS reprezintă modele de dezvoltare diferite, religiile, civilizațiile și culturile lor sunt distincte, însă toate susțin egalitatea și buna vecinătate. Ele afirmă prioritatea valorilor tradiționale, a idealurilor înalte de prietenie și armonie și doresc să contribuie semnificativ la asigurarea stabilității și securității globale, la prosperitatea și bunăstarea generală. Fără îndoială, tocmai aceste abordări constructive și această agendă comună sunt necesare în actualul context geopolitic complex.
Observăm cu toții schimbări fundamentale în lume. Sistemul unipolar al relațiilor internaționale, care slujea interesele așa-numitului „miliard de aur”, aparține trecutului. Înlocuitorul său este o lume multipolară, mai echitabilă.
Procesul de transformare a arhitecturii economice mondiale capătă viteză. Totul indică faptul că modelul de globalizare liberală își pierde relevanța, iar centrul activității economice se mută spre piețele emergente, generând un val puternic de creștere, inclusiv în țările BRICS.
Pentru a valorifica aceste oportunități, este esențial să intensificăm colaborarea între statele membre în domenii precum tehnologiile, utilizarea eficientă a resurselor, logistica și asigurările, comerțul și finanțele.
Este la fel de important să extindem utilizarea monedelor naționale în decontări reciproce.
Crearea unei infrastructuri independente de plăți și decontări în cadrul BRICS ar putea face tranzacțiile valutare mai rapide, eficiente și sigure. Precum arată evoluțiile, utilizarea monedelor naționale în comerțul dintre țările noastre crește constant: în 2024, ponderea plăților în ruble și valutele prietene în tranzacțiile dintre Rusia și celelalte state BRICS a atins 90 %.
O provocare prioritară este creșterea semnificativă a investițiilor reciproce, inclusiv prin instrumentele BRICS, în special Banca Nouă de Dezvoltare. În acest sens, Rusia a propus crearea unei noi platforme de investiții BRICS – un mecanism coordonat pentru mobilizarea capitalului către economiile țărilor noastre și ale statelor Globalului Sud și Orientului.
E important că omologii noștri brazilieni au preluat inițiativele lansate sub președinția rusă de anul trecut și au propus acțiuni de punere în practică. Printre rezultate, s‑a lansat un mecanism de consultări pentru problemele Organizației Mondiale a Comerțului, se pun în aplicare proiecte precum o bursă a cerealelor, un centru de cercetări climatice, o platformă logistică permanentă și un program de cooperare sportivă. Doresc să reamintesc și alte idei considerate utile, venite din partea Rusiei: crearea unui parteneriat pentru piețele de carbon în cadrul BRICS, a unui centru arbitral pentru investiții, implementarea unei platforme pentru concurență echitabilă și înființarea unui secretariat fiscal permanent. Sperăm la sprijinul colegilor din BRICS pentru aceste inițiative promițătoare.
Mai mult: în septembrie, la Moscova va avea loc concursul internațional de muzică pop „Intervision” – acesta a stârnit deja interes, iar artiști din numeroase țări BRICS și partenere și‑au confirmat participarea. Un proiect umanitarist de asemenea amploare are scopul promovării valorilor universale, culturale, familiale și spirituale comune țărilor noastre.
În încheiere, doresc să mulțumesc din nou colegilor din statele membre BRICS pentru cooperarea constructivă și productivă. Considerăm că declarația finală a summitului de la Rio de Janeiro oferă o bază solidă pentru activitatea noastră viitoare, în spiritul tradițional de continuitate și cooperare egală al BRICS.
Vă mulțumesc pentru atenție.”,a transmis Vladimir Putin.