Joi s-au împlinit 75 de ani de când 156 de mii de militari aliaţi au debarcat pe plajele din Normandia pentru a elibera Europa de nazism, după 5 ani de război.
Cunoscută ca Ziua Z, 6 iunie 1944 a rămas în istorie ca ziua care avea să elibereze Franța de sub ocupația nazistă, contribuind în cele din urmă la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.
Debarcarea aliaţilor a fost cea mai mare operaţiune militară contra naziştilor, în luptă fiind implicate peste 5.000 de nave şi 11.000 de avioane. În Normandia, luptele au durat trei luni.
Peste 3 milioane de soldaţi americani, britanici, canadieni, australieni, belgieni, francezi, norvegieni, danezi, olandezi şi polonezi au luptat pentru salvarea Europei. În război au murit aproape un sfert de milion de oameni.
La ceremonia de comemorare a 75 de ani de la Debarcarea în Normandia desfășurată la Portsmouth, au luat parte o serie de lideri internaționali care au citit mărturii ale participanților la acest eveniment crucial din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Donald Trump, președintele SUA, și Emmanuel Macron, omologul său francez, i-au salutat joi pe veteranii din cel de-Al Doilea Război Mondial prezenți la Cimitirul American din Normandia, cu ocazia comemorării Zilei Z.
Preşedintele Franţei a spus în discursul său că Statele Unite „nu sunt niciodată mai măreţe decât atunci când luptă pentru libertatea altora”. El a omagiat „curajul remarcabil” al soldaţilor americani care au debarcat în Normandia „fără altă busolă în afara cauzei despre care ştiau că e mai importantă decât orice: cea a libertăţii şi democraţiei”.