Guvernul a adoptat, luni, proiectul de ordonanţă prin care se interzice în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare a ţinerii în mână a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, nerespectarea acestei prevederi fiind sancţionată cu patru puncte de penalizare şi amendă cuprinsă între 6-8 puncte-amendă.
„La propunerea Ministerului Afacerilor Interne a fost adoptată o ordonanţă simplă de modificare şi completare a legislaţiei privind circulaţia pe drumurile publice. Se referă aceste completări, în primul rând, la interzicerea în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare a ţinerii în mână a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video.
După cum ştiţi, în prezent, legislaţia interzice doar folosirea în timpul mersului a telefoanelor mobile. Nerespectarea noilor prevederi se va sancţiona cu amendă, inclusiv în cazul conducătorilor de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere. În plus, în cazul cazul conducătorilor auto se introduce sancţiunea de 4-5 puncte amendă şi suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile în situaţia în care se încalcă noua normă în acelaşi timp cu altă regulă pentru circulaţia vehiculelor, având în vedere că în acest caz gradul de pericol social creşte destul de mult”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, la Palatul Victoria.
Potrivit unui comunicat al MAI, prin introducerea noilor prevederi se urmăreşte „reducerea semnificativă a numărului accidentelor de circulaţie cauzate de faptul că şoferului i-a fost distrasă atenţia de la condus din cauza folosirii telefonului mobil sau a unui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”.
„Folosirea telefonului mobil şi a altor dispozitive electronice de comunicare sau divertisment, în timpul mersului, reprezintă unul dintre principalii factori de distragere a atenţiei pentru conducătorii de vehicule, constituind o reală problemă pentru siguranţa rutieră, prin amploare şi frecvenţă”, se explică în comunicatul citat.
Guvernul a prezentat trei cazuri cu consecinţe grave în care a fost folosit telefonul la volan pentru live pe Facebook.
1. La data de 12.10.2018 pe DN59, între localităţile Voiteni şi Jebel din judeţul Timiş, conducătorul unui autoturism, în timp ce transmitea live pe Facebook, a lovit din spate un tractor agricol ce se deplasa în acelaşi sens, a fost proiectat pe sensul opus intrând în coliziune cu un alt autoturism ce se deplasa regulamentar. În urma accidentului a rezultat decesul şoferului din primul autoturism şi a unui minor de 9 ani din autoturismul cu care a intrat în coliziune. De asemenea, alte 4 persoane grav rănite (printre care şi un copil de 3 ani) au fost transportate la spital.
2. La data de 30.09.2018, pe strada Calea Bucureşti din municipiul Craiova, judeţul Dolj, conducătorul unui autoturism, în timp ce transmitea live pe Facebook, a intrat într-un stâlp de iluminat. În urma accidentului, conducătorul autoturismului şi-a pierdut viaţa.
3. La data de 19.07.2018, în judeţul Vrancea, un autoturism în care se aflau 4 tineri care transmiteau live pe Facebook, a intrat într-un cap de pod de pe marginea drumului. Accidentul s-a soldat cu decesul a două persoane şi rănirea gravă a altor două”, conform notei de fundamentare.
În 60 de zile de la intrarea în vigoare, poliţia rutieră va trebui să informeze participanţii la trafic privind măsurile adoptate prin comunicate de presă şi informare prin mass-media, postarea informaţiilor pe site-ul Poliţiei Române, organizarea unor acţiuni specifice în trafic sau în mod direct, în trafic, prin poliţiştii rutieri.