Camera Deputaţilor a modificat, miercuri, 19 septembrie 2019, Codul Muncii, astfel încât angajatorii care nu îşi plătesc angajaţii pentru orele suplimentare prestate vor fi sancţionate cu amenzi cuprinse între 1.500 şi 3.000 de lei pentru fiecare salariat care nu a fost remunerat corespunzător.
Iniţiatorii proiectului, parlamentari de la PSD, USR şi neafiliaţi, au atras atenţia că peste 35% dintre angajaţii români muncesc mai mult de 40 de ore pe săptămână şi că orele suplimentare afectează sănătatea şi viaţa personală şi de familie a individului.
Documentul va ajunge pe masa preşedintelui Klaus Iohannis, iar după promulgare va fi publicat în Monitorul Oficial.
Codul Muncii prevede că munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal este considerată muncă suplimentară şi nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
În cazul în care angajaţii prestează ore suplimentare de muncă, trebuie să primească ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice. În cazul în care compensarea nu este posibilă, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
Sporul pentru munca suplimentară poate fi negociat între patroni şi angajaţi în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.