bani

Pensiile speciale mai mari de 7.000 de lei vor fi impozitate

Social Actualitate

Senatul a adoptat miercuri, în calitate de primă cameră sesizată, iniţiativa legislativă prin care sunt taxate pensiile speciale mai mari de 7.000 de lei. Măsura este propusă de ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici.

Potrivit proiectului adoptat miercuri de senatori, pensiile speciale cuprinse între 7.000 și 10.000 de lei ar urma să fie taxate cu 30%, iar cele ce depășesc 10.000 de lei, cu 50%.

Inițiatorul propunerii, ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat că demersul se bazează pe un studiu care arată că pragul de 7.000 de lei este nivelul care asigură în România un trai decent.

Eugen Teodorovici: “Este o analiză în ceea ce priveşte partea de contributivitate; s-a şi făcut ieri în Comisia de buget-finanțe un amendament că nu se atacă partea de contributivitate. Ştim foarte bine că în România sunt multe categorii de pensionari, ştim foarte bine că unii dintre ei primesc pensia fără să fi contribuit nici măcar cu un leu pentru acea pensie, ştim că azi avem în plată pensii de 15.000 de euro și multe astfel de distorsiuni în această zonă. Este un act care, spunem noi, face dreptate și justiție socială”.

Cine primește pensie specială în România:
– angajaţii Curţii de Conturi şi cei ai Curţii Constituţionale;
– judecătorii şi procurorii;
personalul auxiliar de specialitate din instanţele judecătoreşti şi cei ai parchetelor de pe lângă acestea, şi personalul care funcţionează în cadrul Institututului de Expertize Criminalistice;
– funcţionarii publici parlamentari;
– parlamentarii;
– personalul aeronautic civil navigant pofesionist din aviaţia civilă din România;
– corpul diplomatic şi consular;
– pensionarii militari;
– aleşii locali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *