Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban întrevedere cu David Sassoli – preşedintele Parlamentului European

Politica

Premierul Ludovic Orban s-a întâlnit miercuri cu David Maria Sassoli, presedintele Parlamentului European, în cadrul vizitei sale de lucru la Bruxelles.

Premierul Ludovic Orban a declarat că i-a prezentat preşedintelui Parlamentului European, David Maria Sassoli, punctele de vedere privind bugetul Uniunii Europene, subliniind preocuparea pentru coeziune şi susţinerea dezvoltării agriculturii, cât şi privind Pactul Verde (Green Deal).

Declarațiile de presă comune ale premierului Ludovic Orban și președintelui Parlamentului European, David Maria Sassoli:

David Sassoli: Vă mulțumesc! Bună ziua! Mulțumesc domnului prim-ministru al României pentru această primă vizită la Bruxelles! Este o mare plăcere pentru mine, pentru noi să ne cunoaștem, dar și să începem să lucrăm împreună. Trebuie ca împreună să facem eforturi pentru ca Uniunea Europeană să rezoneze cu interesele naționale. Și interesele Parlamentului European și cele ale României coincid în mare parte.

Această vizită este doar începutul colaborării dintre noi. Mulțumesc domnului prim-ministru și pentru invitația pe care mi-a adresat-o, să vin în vizită în România. Va fi o mare onoare pentru mine și sper să pot onora această vizită în acest an. Am discutat despre subiecte de ordin european, despre bugetul multianual al Uniunii Europene, în legătură cu care există multă convergență de opinii între noi, dar și despre nevoia de a profita de Pactul Ecologic European pe baza unor criterii comune. Nu trebuie să lăsăm pe nimeni în urmă.

Pactul Ecologic trebuie să fie o ocazie de dezvoltare, de creștere economică și de creare de noi locuri de muncă. Am amintit, de asemenea, că poziția Parlamentului în legătură cu aderarea României la spațiul Schengen a fost adoptată de mult. Parlamentul sprijină din toată inima aderarea României la spațiul Schengen. Am început discuția noastră cu felicitări adresate domnului prim-ministru pentru numirea sa în funcție și pentru schimbările politice care au avut loc în România în ultima vreme și pentru noul parcurs al României. Mulțumesc pentru această primă vizită! Este doar un prim contact pe un parcurs de colaborare comun.

Ludovic Orban: Îi mulțumesc domnului președinte al Parlamentului European! Am avut astăzi o primă întâlnire. După cum bine știți, sunt la prima vizită oficială în calitate de prim-ministru, vizită pe parcursul căreia am prevăzute întâlniri cu președintele Parlamentului, președintele Consiliului European, președintele Comisiei Europene și alți oficiali ai Uniunii Europene.

I-am mulțumit domnului președinte al Parlamentului European pentru dezbaterea și rezoluția adoptată de Parlamentul European cu ocazia împliniri a 30 de ani de la Revoluția Română. De asemenea, i-am prezentat evoluțiile din România, evoluții pe care noi le considerăm extrem de pozitive și care vor duce la o intensificare a dialogului la nivel european și la o îmbunătățire a colaborării și la o implicare mult mai activă din partea autorităților din România în procesul decizional european.

Am abordat subiecte pe care noi le considerăm extrem de importante. Domnul președinte al Parlamentului european practic a preluat această funcție într-o perioadă extrem de interesantă, plină de provocări, pe de o parte Brexit-ul, pe de altă parte, adoptarea bugetului Uniunii Europene, exercițiului financiar multianual pe perioada 2021-2027 și nu în ultimul rând, practic o cotitură în politica europeană care este reprezentată de așa-numitul „Green Deal”.

I-am prezentat dlui președinte al Parlamentului European punctele noastre de vedere atât cele referitoare la buget, cât și cele referitoare la la Green Deal.

În ceea ce privește bugetul, preocuparea noastră pentru o alocare extrem de importantă pentru coeziune, de asemenea, susținerea în continuare a agriculturii printr-o politică agricolă comună, care să asigure dezvoltarea în continuare a sectorului agricol.

De asemenea, în ceea ce privește Actul Verde, am exprimat câteva puncte de vedere privitoare la necesitatea ca fiecare țară să beneficieze de dreptul de a analiza capacitatea de a atinge obiectivele care vor fi cuprinse în Green Deal și de asemenea ca mecanismul Fondului pentru o tranziție justă să permită fiecărei țări să poată susțină costurile necesare pentru a atinge obiectivele care vor fi cuprinse în Green Deal. De asemenea, e foarte important, Parlamentul va fi acela care practic va dezbate, alături de celelalte instituții mecanismul codeciziei, aproximativ de 40 de acte normative care vor fi necesare pentru aplicarea acestui Pact Verde și ne-am exprimat o preocupare, pentru ca tot ceea ce înseamnă măsurile prevăzute în Green Deal să nu afecteze competitivitatea Europei pe plan mondial, să nu afecteze capacitatea companiilor din Europa de a concura și de a se dezvolta pe piața mondială, de asemenea de a permite, repet, fiecărei țări să poată să acceseze resursele necesare pentru atingerea obiectivelor stabilite în Green Deal.

David Maria Sassoli: Asta este și poziția noastră. Bine, vă mulțumim foarte mult pentru această vizită. La revedere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *