Bogdan Aurescu

Ministerul Afacerilor Externe – despre situaţia militarilor şi cetăţenilor români din Irak

Social

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, miercuri, la Bruxelles, că nu există cetăţeni români afectaţi de atacurile cu rachete lansate de Iran în Erbil.

“După cum cunoașteți, a urmărit cu atenție în ultima perioadă evoluțiile îngrijorătoare care au avut loc în Orientul Mijlociu. După cum ştiţi, după atacul asupra Ambasadei americane din Bagdad, România și-a exprimat ferm condamnarea sa față de această evoluție.

De asemenea, şi-a manifestat îngrijorarea profundă față de evoluțiile care au urmat acestui atac și respectiv măsurilor cu caracter preventiv și de protecție pe care Statele Unite le-au luat ulterior. De atunci însă, am constatat o serie de alte evoluții îngrijorătoare și o escaladare a tensiunilor, și mă refer aici, pe de o parte, la promisiuni ferme de retaliere directă sau prin intermediul unor „proxies”.

De asemenea, am văzut noi atacuri asupra facilităților coaliției anti-Daesh care acționează în Irak. În acest context, în ultima perioadă, de asemenea, am constatat rezoluția pe care Parlamentul irakian a adoptat-o pentru a cere părăsirea de către forțele militare străine a teritoriului irakian, ceea ce însă nu contribuie la o detensionare a situației, mai ales având în vedere că forțele coaliției împotriva Daesh au ca scop antrenarea militarilor irakieni pentru a răspunde provocării pe care o reprezintă Statul Islamic. În egală măsură, am constatat o declarație a Iranului prin care își dezangajează pe mai departe participarea la acordul cuprinzător privind Pactul Nuclear, ceea ce, de asemenea, nu contribuie la o evoluție pozitivă în acest dosar.

În acest context, atacurile cu rachete ale Iranului asupra bazelor din Irak care găzduiesc militari americani și ai coaliției împotriva Daesh nu contribuie în niciun caz și în niciun fel la reducerea tensiunilor în Irak și în regiune, şi, dimpotrivă, pot conduce la o deteriorare suplimentară a situației de securitate din Irak şi din vecinătate. E vorba despre o posibilă deteriorare severă a acestei situații. Prin urmare, România reiterează ferm apelul său la dezescaladare şi, de asemenea, ceea ce putem să mai informăm este faptul că, așa cum a informat Ministerul Apărării, militarii români care fac parte din coaliţia împotriva Daesh nu au fost afectați de aceste atacuri, ceea ce este o veste bună. De asemenea, având în vedere că o serie de rachete au vizat și regiunea Arbil, unde se găsește o comunitate de aproximativ 180 de cetățeni români, prin Consulatul General al României de la Arbil, am putut confirma faptul că cetățenii români nu sunt afectați de aceste evoluții. Nu în ultimul rând, am urmărit cu atenție evoluțiile legate de prăbușirea avionului companiei ucrainiene care a avut loc lângă Teheran, am obținut lista de pasageri și putem confirma, potrivit datelor pe care le avem până în prezent, că nu există cetățeni români printre victimele acestui incident nefericit. Am exprimat condoleanțe pentru familiile victimelor acestui eveniment tragic”, a declarat Bogdan Aurescu, potrivit gov.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *