Cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2020 Accademia di Romania în Roma organizează spectacolul de poezie și muzică “Eminescu: Eu rămân ce-am fost, romantic” cu actorul Ion Caramitru și clarinetistul Aurelian Octav Popa. Evenimentul va avea loc în data de 15 ianuarie 2020 la ora 19, pe scena Teatrului Flavio din Roma și va marca Ziua Culturii Naționale 2020.
De asemenea, vor avea loc: concerte, recitaluri, expoziţii şi proiecţii de film.
Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită la 15 ianuarie, data naşterii poetului Mihai Eminescu, va fi marcată în acest an printr-o serie de evenimente organizate de reprezentanţele Institutului Cultural Român din străinătate şi de parteneri din ţară.
ICR Paris invită publicul să posteze o fotografie personală în care să se afle statuia lui Mihai Eminescu, situată pe Rue des Écoles din Paris, sau o înregistrare video în care participantul la concurs citeşte sau recită o poezie de Mihai Eminescu. Propunerile vor fi postate pe pagina Facebook a Institutului şi vor fi apreciate de către cei 25.000 de abonaţi ai paginii Institut Culturel Roumain de Paris. Fotografiile şi înregistrările video având cele mai multe like-uri vor fi premiate (primele trei în fiecare categorie) cu cărţi în limba română apărute la Editura ICR.
Chișinău – Recital, prezentări de carte, expoziţie de grafică de carte şi muzică
Trei evenimente se vor organiza în parteneriat cu instituţii de cultură pe 15 ianuarie la Chişinău: tradiţionalul recital muzical-poetic şi prezentări de carte, la bustul lui Mihai Eminescu, din Aleea Clasicilor Literaturii Române, ora 10.00, expoziţia de grafică de carte cu titlul „În nemărginirea vremii şi a lumii…”, la Muzeul Naţional al Literaturii Române Mihail Kogălniceanu, ora 15.00, şi spectacolul de poezie şi muzică „Al meu nume o să-l poarte…”, în incinta Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, ora 18.30.
Istanbul – Concert Ansamblul Violoncellissimo
Spectacolul susţinut, în premieră, la 14 ianuarie, de Ansamblul Violoncellissimo, este condus de violoncelistul Marin Cazacu, iar componenţa formaţiei camerale este următoarea: Ştefan Cazacu, Mircea Marian, Radu Sinaci, Ella Bokor, Horaţiu Luduşan, Alexandru Totan, Izabela Ghergu, Cornelius Zirbo, Jan Sekaci, Sofia Blându, Eleonora Bordânc, Victor Sandu, Iulian Ochescu şi Iulia Bitta.
Madrid – Seminar academic, expoziţie de fotografie, film şi concurs de cultură română
O serie de evenimente dedicate culturii române, promovării literaturii şi a traducerilor literare în spaţiul hispanic vor avea loc în zilele de 15 şi 16 ianuarie, la sediul Universităţii Complutense Madrid (UCM) şi la sediul ICR Madrid. Va fi organizat un seminar academic cu participarea unor profesori spanioli şi români, traducători şi experţi în literatura română, coordonat de profesor doctor Iuliana Botezan, în data de 15 ianuarie, la sediul UCM. De asemenea, inaugurarea expoziţiei de panouri fotografice intitulată „El pueblo rumano tradicional/ Gente y artesanías/ Satul tradiţional românesc/ Oameni şi meşteşuguri”, a fotografului Sorin Onişor, va avea loc la 16 ianuarie, la sediul ICR Madrid, unde se va proiecta şi filmul documentar „România neîmblânzită” (2018), regia Tom Barton-Humphreys, subtitrat în spaniolă.