Italia

Italia – solicită activarea Fondului de Solidaritate al UE pentru Coronavirus

Externe

Italia este primul stat membru care cere ajutorul Fondului de Solidaritate întrucât Comisia Europeană a făcut posibilă utilizarea resurselor pentru această criză. Răspunsul după 24 iunie.

Bruxelles – Italia solicită Comisiei Europene ajutor pentru pentru a gestiona focarul de coronavirus și efectele sale. Guvernul italian a solicitat sprijin financiar prin intermediul Fondului de solidaritate al UE (FSUE), iar executivul UE confirmă că a primit prima cerere preliminară de asistență.

Momentan, nu sunt specificate cererile de intervenție și nici sumele de bani menționate drept daune. La Bruxelles, s-a anunțat că Italia a făcut o cerere preliminară printr-o scrisoare de intenție, al cărui singur obiectiv este respectarea termenelor pentru solicitarea și obținerea finanțării europeane.

„În prezent, Italia este statul membru cel mai afectat de criza coronavirusului și prima țară care a solicitat ajutorul Fondului de Solidaritate al UE în acest context” subliniază Elisa Ferreira, comisarul european pentru coeziune și reforme. Punerea la dispoziție a FSUE este „demonstrația concretă a solidarității europene în aceste momente dificile”.

Comisia Europeană va colecta toate cererile legate de coronavirus până la 24 iunie 2020 și apoi le va evalua într-un pachet comun pentru a asigura că resursele disponibile sunt distribuite în mod echitabil între toate statele membre. Ulterior va prezenta o propunere de ajutor financiar Parlamentului European și Consiliului.

Comisia Europeană va evalua după 24 iunie toate cererile de ajutor din partea statelor membre. Pe baza acestora va prezenta o propunere Consiliului și Parlamentului UE pentru acordarea de fonduri.

Pentru 2020, Fondul are o valoare totală de 800 de milioane de euro pentru a oferi ajutor financiar țărilor UE cele mai afectate de această criză. Sprijinul financiar are ca scop reducerea sarcinii financiare a măsurilor de răspuns imediat, cum ar fi furnizarea de asistență medicală și achiziționarea de echipamente medicale, sprijin pentru grupuri vulnerabile, măsuri pentru a limita răspândirea bolii, consolidarea pregătirii și multe altele.

În urma repercusiunilor economice ale pandemiei coronavirusului, la 13 martie, Comisia Europeană a propus să extindă domeniul de aplicare al Fondului de solidaritate al UE , astfel încât Fondul să poată oferi nu numai sprijinul financiar în urma dezastrelor naturale, ci și în caz de urgențe majore pentru sănătate.

Începând cu 1 aprilie 2020, în urma propunerii Comisiei pentru o inițiativă de investiții pentru răspunsul la coronavirus, statele membre ale UE pot solicita sprijin din partea Fondului de Solidaritate al UE din motive de urgență pentru sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *