Marrakech este unul dintre orașele istorice, imperiale ale Marocului și una dintre cele mai fascinante destinații de vizitat cel puțin o dată în viață.
Supranumit “Orașul Roșu” datorită zidurilor înalte de culoare roșiatică care închid (medina antică), orașul oferă un amestec perfect de istorie, cultură, tradiție și o energie unică care trebuie trăită pentru a o înțelege.
Marrakech a fost întotdeauna unul dintre cele mai fascinante orașe din Africa de Nord, unde coexistă atât partea medievală, cât și în cea modernă. Marele său trecut este evidențiat de clădirile somptuoase care contribuie la transformarea acestuia în capitala turistică marocană, plină de culori și sunete, palate, grădini și moschei, toate îmbogățite de decorațiuni superbe și un design foarte fin, care te poartă între realitate și legendă.
În Marrakech există foarte multe atracții turistice. În primul rând explorați Medina(partea veche a orașului) care datează din 1070 . Pierdeți-vă pe aleile Medinei, străzile sale antice “povestesc” mai mult de o mie de ani de dezvoltare urbană. Medina este un adevărat muzeu în aer liber, plin de: palate, moschei, grădini, locuințe, raid-uri, piețe, hammamu-ri, piațete, restaurante și magazine.
Piața Jemaa el-Fna este inima care bate în Marrakech. În timpul zilei, piața este plină de îmblânzitori de șerpi, artiști tatuatori de henna, mâncători de foc și ghicitori, în timp ce la apusul soarelui te îmbată cu fum aromat de mirodenii și muzică. De-a lungul pieței există numeroase tarabe, unde puteți gusta mâncărurile tradiționale ale orașului. Nu ratați o plimbare în această piață magică unde puteți descoperi lucruri pe care localnicii le au de oferit și de spus.
Ben Youssef Madrasa – Marrakech este cel mai instagramabil oraș din lume. Există piețe, fântâni, podele minunate de fotografiat; un exemplu îl veți găsi la minunata Ben Youssef Madrasa pe care trebuie să o vizitați.
A fost o școală musulmană, specializată în discipline religioase. Este compusă din 130 de camere, grădini și curți, iar în trecut putea găzdui până la 900 de elevi. De-a lungul secolelor, aici s-au format generații de elevi. Astăzi este deschisă publicului ca loc de interes istoric.
Jardin Majorelle – dacă aveți nevoie de o pauză de la agitația orașului, Jardin Majorelle este locul potrivit pentru dvs. Aceasta a fost deținută de un artist francez pe nume Jacques Majorelle, care a petrecut 40 de ani desenând și inspirând această grădină magică. Vizitați aleile fermecătoare, pârâiele liniștite și cele peste 300 de specii de plante care îți taie respirația. Astăzi grădina este deținută de Yves Saint Laurent.
Moscheea Koutubia – este o oprire obligatorie. Este marea moschee din Marrakech. Nu este doar un centru spiritual, ci un punct de referință pentru arhitectura internatională; se caracterizează prin ferestre curbate, plăci ceramice și arcade decorative. Minaretul din secolul al XII-lea este o minunată operă de artă. Din păcate, ca în toate moscheile, vizita în interior nu este permisă pentru non-musulmani, va trebui să vă mulțumiți să admirați această minune din exterior.
Mormintele Saadiene – Aceste morminte au fost construite ca loc de odihnă final al conducătorilor și membrilor dinastiei Saadi. Acestea au fost construite de sultanul Ahmad al-Mansūr în jurul anului 1557 și au fost redescoperite în 1917, după ce au fost ascunse timp de secole. În această grădină incredibilă, veți vedea peste o sută de morminte decorate cu plăci fine de ceramică și sculpturi complexe. Situate chiar lângă Marrakech, mormintele sunt ușor accesibile.
Palatul El Bahia – este o lucrare arhitecturală deosebită, este considerată o capodoperă a arhitecturii tradiționale marocane, construită în secolul al XIX- lea, cu scopul de a deveni cel mai mare palat al timpului său. A fost construit pe o suprafață de opt hectare și este compus din 150 de camere, curți și grădini minunate (doar o parte a clădirii este deschisă publicului).
Mellah -cartierul evreiesc. Mergeți în cartierul evreiesc al orașului și vizitați cimitirul evreiesc Miaara. Cartierul evreiesc a fost construit în 1558 și a găzduit pe vremuri populația evreiască a orașului. Vi se va părea că vizitați un oraș în alt oraș, unde arhitectura este diferită de restul Marrakechului, în special pentru prezența balcoanelor. În apropiere se află piața Mellah, cu produse agricole și din carne, precum și piața de condimente Bab Mellah Spice Souk. De asemenea, în zonă se găsesc cafenele și restaurante.
Jardins de la Ménara – nu ratați o vizită la Grădinile Menara caracterizate printr-un lac mare și o structură incredibilă înconjurată de numeroși măslini și palmieri.
Hammam (baie turcească de aburi) – vizita la un hammam este una dintre experiențele pe care să le încercați în călătoria dvs. la Marrakech. Există numeroase locații în tot Marrakechul unde puteți să experimentați baia de aburi.
Vizitarea souk-urilor(piețelor) este una dintre experiențele obligatorii din Marrakech, pierzându-vă pe aleile înguste și în magazinele de obiecte marocane. Nu trebuie ratată mai ales, Place Des Epices, o zonă dedicată exclusiv condimentelor. Un pic mai turistică, dar fascinantă este Sebbaghine (piața vopsitorilor) unde mănunchiuri de lână vopsită se usucă la soare, agățate pe pereți. O multitudine de culori, de la roșu la galben, indigo și roz oferă unul dintre cele mai fermecătoare spectacole.
Nu există nicio vacanță în Marrakech care să nu includă un tur al deșertului Sahara. În general, toți turiștii care petrec o perioadă în acest oraș aleg să facă o vizită ghidată Sahara, prin dune și întinderi de nisip. Unele companii vă permit să călătoriți pe spatele unei cămile, sau chiar să dormiți în corturi pentru a admira cerul înstelat.
Între ceaiul dulce și savuros, aromat cu mentă și suc de portocale, oferta culinară din Marrakech vă va cuceri cu siguranță. Dintre mâncărurile tradiționale fac parte: Tajine (tocăniță marocană, condimentată și gătită în aceste oale de lut); Supa marocană Harira( cu miel, năut și linte);Harcha marocană(sunt un fel de pâinici marocane făcute din gris de grâu dur), Briouates (marocane sau rulouri umplute cu carne de pui);Pastilla(un fel de plăcintă de pui sau porumbel cu ceapă); couscous; kebab, habakia, Kaab el Ghazal (în traducere -coarne de gazelă – fursecuri cu migdale);etc.
În ceea ce privește cazarea, în Marrakech există multe hoteluri și resorturi, dar nu este o adevărată călătorie în Maroc dacă nu stați într-un riad( casa tradițională marocană, formată din mai multe etaje, cu balcoane și ferestre, care au vedere doar în curtea interioară). Grădinile interioare ale raidu-rilor sunt bine îngrijite, au plante, fântâni sau bazine de apă, arcade cu perdele rafinate, podele decorate și terase acoperite.
Zonele recomandate pentru cazare sunt: împrejurimile moscheii Bab Doukkala, o zonă plină de viață, dar tradițională, mai puțin turistică, care oferă unele dintre cele mai frumoase riadu-ri din Marrakech. Nu este departe de cartierul Gueliz.
Place Jemaa el-Fna ( centrul din Marrakech). Este recomandată latura vestică ușor mai liniștită. Cartierul Gueliz este recomandat pentru cei care, mai ales seara, nu vor să renunțe la atmosfera „occidentală”.
Orașul este deservit de aeroportul internațional Mènara (6 km sud-vest de Medina). De aici puteți ajunge în centru cu autobuzul sau un taxiul, dar sfatul este să rezervați un serviciu de transfer la hotelul unde veți sta.
Cetăţenii români pot călători în Maroc fără viză de intrare, perioada maximă de şedere admisă fiind de 90 zile.
Nu există companii aeriene ce oferă zboruri directe din România spre Marrakech Menara. Dintre companiile aeriene ce oferă zboruri spre Marrakech Menara: Air France, Vueling Airlines, Iberia, Air Portugal, Qatar Airways, Air Europa, British Airway, Brussels Airlines.