putin-erdogan

Siria – în centrul relațiilor bilaterale Putin-Erdogan

Externe

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a sosit miercuri la Moscova pentru a se întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin. Mai presus de toate, s-au concentrat pe soarta nord-estului Siriei: dacă Erdogn ar dori să stabilească o zonă tampon care să neutralizeze influența gherilelor kurde în Turcia, ambiția lui Putin este de a readuce zona regimului sirian. Compromisul ar putea ajunge la summitul dintreTurcia și Iran promis de Putin: dar indiferent de ce se va întâpla, vremurile întunecate par să se înrăutățească pentru kurzi.
„Am vorbit despre influența pe care retragerea trupelor americane din districtele nord-estice ale țării, o poate exercita asupra situației siriene în general”, a declarat Putin la sfârșitul întâlnirii. „Dacă planurile noastre vor fi implementate, va fi un pas pozitiv care va contribui la stabilizarea situației în acest district al statului sirian, controlat acum de grupurile kurde”, a mai spus Putin.
Discursul lui Erdogan este cu siguranță mai tranșant, care și de această dată nu a pierdut ocazia de a defini organizațiile kurde „teroriste”, care controlează zona de frontieră sudică a Turciei. „Ceea ce are o importanță fundamentală este de a evita un vid de putere după retragerea trupelor americane. Singurul obiectiv al țărilor noastre este de a elibera teritoriul Siriei de grupurile teroriste, în special ISIS, PYD (Partidul Uniunii Democrate) și YPG (Unitatea de Protecție a Poporului), a spus Erdogan jurnaliștilor.
Erdogan a profitat de ocazie și, si-a exprimat condoleanțele sale lui Donald Trump, cu privire la atacul recent lansat de statul Islamic, în care patru militari americani și-au pierdut viața în orașul Manbij, despre care Erdogan declară că este „gata să-i recâștige controlul” “. Președintele turc i-a promis în mod solemn lui Trump că „va continua lupta împotriva ISIS prin toate mijloacele”: dar omologul său american l-a avertizat că economia turcă va fi „anihilată” în cazul unui atac asupra kurzilor .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *