Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului va fi extinsă cu 60 de stații noi

Social Actualitate

Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) va avea 60 de noi staţii de măsurare, dintre care 27 vor fi amplasate în București, a anunţat, marţi, ministrul Mediului, Costel Alexe.

Costel Alexe: „Este cea mai mare investiție în monitorizarea calității aerului din ultimii 10 ani, de când Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului a fost pusă în funcțiune. Vom fi prima autoritate de mediu din Europa care va avea, inclusiv, o rețea de senzori de măsurare a calității aerului în administrarea sa. Până la finalul anului, cea mai mare parte din investiție va ajunge deja în teren”.

Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului va fi extinsă cu 60 de stații noi. În plus, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va dezvolta și va administra și o rețea de 50 de senzori de măsurare a calității aerului. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, în cadrul unei conferințe de presă, care a avut ca temă calitatea aerului din România.

Întreaga investiție în RNMCA este de 3,17 milioane de euro, dintre care 2,17 milioane de euro vor fi acoperite din bugetul Administrației Fondului pentru Mediu (10,5 mil lei) și 1 milion de euro prin Programul Operațional Infrastructură Mare (5 mil lei).

„Până la finalul acestei săptămâni lansăm licitația pentru extinderea Rețelei de Monitorizare a Calității Aerului de la 148 de stații, cât sunt în prezent la nivel național, la 208 puncte de măsurare a calității aerului, peste tot în țară. Vrem ca prin extinderea cu 60 de noi puncte de măsurare să sprijinim și mai mult autoritățile locale cu date despre aerul din orașele României, astfel încât acestea să găsească măsuri potrivite și eficiente pentru a asigura un aer cât mai bun pentru populația țării”, a declarat ministrul Costel Alexe.

Cele 60 de stații noi vor fi amplasate după cum urmează:
27 de stații noi vor fi amplasate în Capitală pe lângă cele 8 deja existente și amplasate la Cercul Militar, Lacul Morii, Titan, Balotești, Măgurele, Bucur Obor, Drumul Taberei, Berceni.

Dintre cele 27 de stații noi, 12 stații vor fi de trafic și vor măsura, oră de oră, valorile din aer. Acestea vor fi amplasate în cele mai aglomerate intersecții din zonele: Piața Victoriei, Pasajul Muncii, zona Iuliu Maniu, Aviatorilor, Giurgiului, Piața Sudului, Colentina, Dristor/Mihai Bravu, Unirii, Piața Romană, Barbu Văcărescu și 13 Septembrie.

Alte 12 stații noi vor fi de fond urban și vor monitoriza în fiecare oră poluarea aerului din alte surse, fiind amplasate în Bucureștii Noi, Străulești, Chiajna-Rudeni, Corbeanca, Giulești Sârbi, Pipera, Văcărești, Unirii/Mitropoliei, Primăverii, Colentina, zona stadion Lia Manoliu, Monitorul Oficial.

Restul de 3 stații vor monitoriza aerul 24 de ore continuu și vor stabili media zilei. Acestea vor fi amplasate în Bragadiru, Chiajna și Pajura.
Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului va fi extinsă și în alte 30 de orașe ale țării. Astfel, 4 stații care măsoară concentrațiile de Pm10 și PM2,5, în fiecare oră, vor ajunge în Brașov, Iași, Cluj Napoca și Craiova.

Alte 30 de stații noi, care măsoară aerul 24 de ore continuu, vor ajunge în Curtea de Argeș, Onești, Codlea, Chiajna, Mangalia, Sf. Gheorghe (Covasna), Miercurea Ciuc, Slatina, Câmpina, Sânmartin (Bihor), com. Chințeni (Cluj), Bacău, Bragadiru, Tecuci, Dr. Turnu Severin, Tulcea, Focșani, Alba Iulia, Onești, Bistrița, Botoșani, Brașov, Brăila, Târgoviște, Târgu Jiu, Sibiu, Albița (Vaslui), Jud. Prahova.

În ceea ce privește rețeaua de senzori, aceasta va fi dezvoltată în Capitală. Aceștia vor fi amplasați în jurul a o parte din stațiile de monitorizare a calității aerului dar și în zonele: Apărătorii Patriei, Popești Leordeni, Jilava, Sintești, Sălăjan, Dorobanți, Vitan, Centrul Vechi, Vatra Luminoasă, Dorobanți/Ștefan cel Mare, Regie/Grozăvești, Kogălniceanu, Gradina Zoologică, Otopeni, Snagov, zona Pieptănari/Șos. Olteniței, zona Giurgiului.

”Investiția noastră se va finaliza cu o aplicație mobilă de informare a populației. Orice om din țara asta trebuie să știe ce aer respiră. Vom dezvolta prima aplicație mobilă din țară care va furniza date oficiale despre aer după metode europene, validate inclusiv de Comisia Europeană.

Aplicația mobilă va prelua date din Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului și îi va da utilizatorului toate datele despre aerul din zona în care se află sau din zona în care vrea să ajungă. Aplicația va identifica locul unde este utilizatorul și-i va oferi acestuia toate datele din momentul respectiv despre aerul pe care îl respiră. Dacă utilizatorul vrea să meargă într-un alt loc, va introduce destinația și va afla, în avans, ce riscuri de aer sunt acolo”, a adăugat ministrul Costel Alexe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *