comisia europeana

Reuniunea Ministerială UE – Vecinătatea Sudică

Externe

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat joi, 26 noiembrie 2020, la reuniunea ministerială UE – Vecinătatea Sudică, desfăşurată în format videoconferinţă, la invitaţia Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, şi a ministrului spaniol al afacerilor externe, UE şi cooperării, Arancha Gonzalez Laya.

Întâlnirea şefilor diplomaţiilor europene cu omologii din statele din Vecinătatea Sudică a avut loc în contextul aniversării a 25 de ani de la lansarea Procesului Barcelona (Procesul Euro-Med), oferind oportunitatea dezbaterii modalităţilor de consolidare a parteneriatului Euro-Mediteraneean.

În intervenţia sa, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a subliniat că provocările majore din zona Euro-Mediteraneeană necesită un răspuns dinamic comun, ferm şi coordonat. A arătat că România va continua să acţioneze, alături de partenerii regionali şi internaţionali, în direcţia asigurării securităţii şi dezvoltării durabile în regiune şi va rămâne angajată în promovarea unui dialog politic consistent, a cooperării multidimensionale şi integrării în regiunea Euro-Mediteraneeană.

Şeful diplomaţiei române a evidenţiat puternica interdependenţă regională şi internaţională, relevată inclusiv de criza sanitară declanşată de pandemia de COVID-19, accentuând necesitatea de cooperare şi coordonare pentru asigurarea unui răspuns coerent la provocările actuale.

Ministrul Bogdan Aurescu a arătat, totodată, că lecţiile învăţate ca urmare a crizei pandemice trebuie extinse şi la alte domenii care necesită acţiune colectivă, precum schimbările climatice şi consecinţele acestora, statele din regiune fiind afectate de fenomene precum creşterea nivelului mărilor şi oceanelor şi deşertificarea.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea întăririi dialogului politic între UE şi statele din Vecinătatea Sudică, în vederea facilitării unui climat de stabilitate şi a soluţionării prin negociere a conflictelor din regiune. A încurajat, astfel, în baza unei voinţe politice crescute, reflecţia asupra celor mai bune modalităţi de modernizare şi adaptare a Politicii Europene de Vecinătate (PEV), la cinci ani de la revizuirea anterioară, în special ţinând cont de evoluţiile internaţionale recente care afectează UE şi vecinătatea acesteia.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că România va continua să pledeze pentru o soluţie durabilă a conflictului israeliano-palestinian, fundamentată pe un acord just, cuprinzător şi durabil, bazat pe soluţia celor două state, Israel şi Palestina, care să coexiste în pace şi securitate, mesaj transmis direct inclusiv în cadrul vizitelor efectuate de Prim-ministrul României, Ludovic Orban, la începutul lunii noiembrie în Israel şi Palestina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *