Tallinn – capitala Estoniei, un oraș suspendat între istorie și modernitate este destinația ideală pentru un weekend departe de orașele clasice europene, atât pentru turiștii care caută un oraș la modă cu o bună ofertă culturală și arhitecturală, cât și pentru cei care caută un loc verde, proaspăt și relaxant.
Orașul cu vedere la Marea Baltică este unul dintre cele mai frumoase din Europa de Est. Oricine îl vizitează este plăcut impresionat de frumusețea, farmecul și atracțiile sale.
Splendida capitală baltică prezintă un colaj arhitectural din diverse epoci cu clădiri antice și minunate care coexistă cu structuri futuriste. Istoria sa fascinantă, medievală și culorile sale evocatoare fac din oraș o adevărată bijuterie ce atrage mii de turiști. Tallinn este recunoscut astăzi ca centrul tehnologic si software al republicilor baltice.
De asemenea, Tallinn este un punct de plecare excelent pentru a descoperi Finlanda vecină. Din portul Tallinn se poate ajunge cu ușurință în capitala finlandeză, Helsinki, care se află la doar 80 km de orașul eston.
Trecutul îndepărtat al capitalei estone datează de la începutul anilor 1200, acest oraș fortificat a devenit unul dintre cele mai importante porturi din nordul Europei, o răscruce de drumuri între est și vest.
Tallinn este un oraș mic dar care oferă multe lucruri interesante de văzut și de descoperit. Orașul se mândrește cu un centru istoric medieval declarat Patrimoniu Mondial UNESCO. Orașul a fost Capitală Europeană Culturală în anul 2011. Printre atracții se numără:
Piața Primăriei din Tallinn – centrul istoric al Tallinului, Vanalinn (Orașul Vechi), oferă un bogat patrimoniu arhitectural și istoric. Vanallinn, așa cum se numește această parte a orașului, se caracterizează prin străzi înguste pietruite, frumoase clădiri de epocă și biserici.
Orașul Vechi este înconjurat de aproape 2 km de ziduri, cu 16 dintre cele 46 de turnuri care apărau orașul. Astăzi, multe dintre acestea s-au transformat în hoteluri, baruri și restaurante renumite pentru că de acolo pot fi admirate acoperișurile capitalei. Este în mare parte închis traficului, astfel încât la toate atracțiile de vizitat se poate ajunge pe jos.
De neratat, în inima orașului vechi, este Primăria din Tallinn, situată în piața cu același nume, astăzi, această clădire gotică nu mai joacă niciun rol politic, dar găzduiește un muzeu interesant despre istoria orașului;
Nu departe este Biserica Duhului Sfânt (Pühavaimu kirik) din secolul al XIV-lea, cu un turn octogonal care găzduiește un clopot din 1433, cel mai vechi din Estonia;
Palatul Kadriorg, înconjurat de un parc splendid, este un palat baroc construit de Țarul Petru cel Mare din Tallinn pentru iubita sa soție, Ecaterina I a Rusiei. Clădirea este elegantă, cu o fațadă albă și roșie inspirată de vilele italiene din anii 1700 și a fost reședința de vară a țarului. În interior există acum două muzee, Muzeul de Artă Străină și Kumu – Muzeul Național de Artă, unde se păstrează cea mai mare colecție de artă estonă;
Catedrala Ortodoxă – de asemenea, merită vizitată magnifica Catedrală ortodoxă rusă Alexander Nevsky dedicată prințului Alexander Nevski, pe turnul căreia se află cel mai mare clopot din Estonia, cu 3 metri înălțime și 15 tone greutate. Cu puțin înainte de celebrarea Liturghiei, cele 11 clopote ale Catedralei sună la unison – un spectacol de neratat;
Turnurile de Apărare din Tallinn – sunt singura parte rămasă a zidurilor care au apărat Tallinnul de-a lungul secolelor. Există aproximativ douăzeci dintre ele și majoritatea au fost folosite ca hoteluri, restaurante și muzee. Cele mai faimoase două turnuri sunt „Margarita Grasa” și Kiek in de Kök;
Dealul Toompea – mergând pe aleile centrului se urcă până în vârful Dealului Toompea, unul dintre cele mai frumoase puncte panoramice cu vedere nu numai asupra frumosului oraș ci și asupra Mării Baltice. Acest deal găzduiește astăzi sediul Parlamentului și Guvernului eston. În vârful dealului puteți vizita și cea mai veche biserică din Estonia – Toomkirik;
Castelul Toompea – aflat pe dealul cu același nume, Castelul Toompea, care a fost întotdeauna sediul puterii în Estonia, domină încă orașul de sus. Originile sale datează din 1227 – 1229, când Cavalerii Teutoni au construit aici o cetate de piatră. Din acel moment, fiecare imperiu străin care stăpânea în Estonia folosea castelul ca bază, unde și astăzi, evident se află Parlamentul eston;
Strada Vene și Pasajul Santa Catarina – una dintre cele mai fermecătoare și caracteristice străzi ale orașului, strada Vene este strada istorică a comercianților ruși. Nu ratați pasajul Santa Catarina, strada caracterizată de arcade și activități artizanale originare din secolele XV și XVII, toate înconjurate de splendida arhitectură medievală. Plimbându-vă pe aici este ca și cum ați face un pas înapoi în timp, admirând munca meșteșugarilor care suflă sticlă, lucrează bijuterii și ceramică.
O altă atracție intersantă este Farmacia Raeapteek. Construită în jurul anului 1400, farmacia Raeapteek este una dintre cele mai vechi din Europa, încă active. Aflată în decorul sugestiv al centrului istoric, tocmai în Piazza Raekoja 11, în interiorul său este încă posibil să admirați mobilierul și aranjamentul original, un detaliu care o face cu adevărat fascinantă, împreună cu structura sa tipic medievală. O parte din istoria sa se află într-o cameră din spate, unde există de fapt o mică expoziție de medicamente și echipamente medicale și farmaceutice care datează din perioada secolelor XVII – XX. Farmacia Raeapteek este, de asemenea, cea mai veche afacere din Tallinn și istoria sa este strâns legată de cea a familiei Buchard. De fapt, zece generații ai aceste familii au gestionat Raeapteek de peste 300 de ani.
În partea veche a orașului faceți un tur pe Narrow street, una dintre cele mai populare străzi fotografiate de turiști pentru casele sale colorate, magazinele mici și cafenelele caracteristice. Vizitați Kalamaja, un cartier locuit cândva de pescari. Astăzi este caracterizat de străzi înguste și alei pline de baruri și cluburi frumoase.
Noul oraș Tallinn – modernitatea nu a ezitat să se arate în toată splendoarea sa. De fapt, pe lângă orașul vechi, Tallinn are o parte modernă și tehnologică. „Orașul nou”, care găzduiește districtul financiar, este plin de zgârie-nori, birouri și centre comerciale cu arhitectură modernă.
În orasul Tallinn se găsesc cinci plaje: Plaja Stroomi, Pikakari, Harku, Pirita Marina si Kakumae.
Dacă în timpul zilei arta și cultura sunt stăpâni, seara se trezește viața de noapte – după cină într-unul dintre numeroasele restaurante, se aprinde un oraș al petrecerii care urmează să fie descoperit.
Tradițiile culinare din Tallinn nu vă vor dezamăgi cu plăcintele sale, tocanițele și mâncărurile sale gustoase din cartofi, carne de vită și porc, varză acră și diferite tipuri de pește, în primul rând hering și somon. Influențată de bucătăria rusă mai mult decât celelalte, bucătăria estonă uimește cu felurile de mâncare.
În ceea ce privește cazarea, Tallinn oferă diverse alternative de cazare care răspund nevoilor tuturor, fie pentru cei care călătoresc în grupuri, cupluri, familie sau pentru cei care decid să călătorească singuri.
Vă puteți caza în hoteluri, pensiuni, sau puteți închiria un apartament. Fiecare dintre aceste alternative are o gamă remarcabilă de servicii (Wi-Fi, parcare, bucătărie, fumători, permis animale de companie) care vă vor face șederea mai plăcută.
La Tallinn se poate ajunge prin numeroase mijloace. Fiind un oraș maritim, există mai multe conexiuni, atât pe cale aeriană, cât și pe mare. Aeroportul Internațional din Tallinn este la 4 kilometri de centrul orașului și se bucură de conexiuni cu autobuzul și numeroase taxiuri către centru. Aeroportul oferă numeroase zboruri, atât directe, cât și cu escală, din capitalele europene. Portul este o ieșire importantă din Marea Baltică, conectând orașul cu Helsinki, Stockholm, Sankt Petersburg și Rostock.
Printre companiile care oferă zboruri directed pre Tallinn se numără: Lufthansa, Austrian Airline, TAROM, Turkish Airlines, Aegean Airlines, Aeroflot, Air France, British Airways, etc.