Alberobello – orașul de basm din sudul Italiei

Lifestyle Travel

Alberobello este un oraș istoric situat în Italia de sud, în Puglia, la 50 km de Bari, caracterizat prin casele originale numite „Trullo” (mici locuinte albe, sub formă de con, cu acoperiș ascuțit, înghesuite una lângă alta), care din anul 1996 se află pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO. Aceste case au găzduit inițial țărani și fermieri.

Primele așezări din această zonă datează din timpuri preistorice, iar construcțiile trullo s-au născut sub feudul ducilor de Caracciolo, deși majoritatea clădirilor apar în Alberobello la începutul anilor 1600, când acest teritoriu era sub stăpânirea conților de Acquaviva din Conversano (un oraș la 30 km de Alberobello).
Format din peste 1.500 de trulli care crează un peisaj cu adevărat de basm, este o destinație în fiecare an pentru milioane de turiști din întreaga lume.

Alberobello este destul de mic avand sub 12.000 de locuitori, în care toate obiectivele sunt relativ apropiate, distantele putand fi parcurse pe jos.
Centrul orașului este alcătuit din străzi înguste și clădiri tipic italiane, printre care și casele trulli, unele dintre ele găzduiesc mici baruri, restaurante, pizzerii si cafenele.
Rione Monti este cel mai vechi cartier din Alberobello și cel mai vizitat. Aici se află peste 1.000 de trulli, inclusiv cel mai faimos, și este zona declarată Patrimoniu Mondial de UNESCO în 1996. Rione Monti este zona comercială a orașului, unde intrând în diferitele magazine de suveniruri veți avea ocazia să admirați interiorul unui trullo, cu mobilierul său caracteristic.

Urcând pe străduțele din Rione Monti veți ajunge la Biserica Sant’Antonio di Padova construită între 1926 și 1927 . Particularitatea sa constă în faptul că structura clădirii preia aspectul construcțiilor trulli. Domul, înalt de 21 de metri și turnul-clopotniței înalt de 18,30 metri au forma clasică conică a trullilor. În interiorul bisericii se află: moaștele lui Sf. Antonio di Padova, statuile Santa Rita da Cascia și San Giuseppe, una din ceramică – Immacolata Concezione și statuia Pietà.

Ieșind din cartierul Monti, puteți merge să vedeți un alt loc frumos din Alberobello – cartierul Aja Piccola. Numele său derivă de la treieratul străvechi al grâului care avea loc aici, iar zona și-a păstrat intact aspectul de odinioară. Zona este considerată „rezidențială” și de aceea sunt mai puțini turiști pe străzile sale. Atmosfera de aici este cu siguranță mai rezervată și casele se păstrează ceva mai autentic și mai real. Cartierul are aproximativ 400 de trulli, împărțite între ele prin alei foarte înguste. Aici este locul în care stau de obicei turiștii care se cazează în oraș. Punctul său cel mai interesant este reprezentat de Belvedere de Santa Lucia, de unde vă puteți bucura de o panoramă splendidă asupra centrul istoric și a sutelelor de trulli care îl compun.

Cel mai deosebit lucru de văzut în Alberobello este Trullo Sovrano – un trullo cu două etaje. Pentru a ajunge la Trullo Sovrano va trebui să mergeți la nord de Alberobello. Situată în Piazza Sacramento, construcția sa datează din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. A fost proprietatea familiei Perta, iar în 1994 Primăria a cumpărat-o și a folosit-o ca muzeu. Această clădire este considerată evoluția în tehnica de construcție a clădirilor trulli.

Materialele folosite, dimensiunile și tehnicile erau foarte diferite de celelalte clădiri tipice care pot fi văzute în Alberobello. Construcția este formată din două clădiri cu înalțimea maximă de 14 metri, 12 conuri și încăperi. Partea originală și cea mai veche datează din 1600. Partea mai modernă a fost anexată în 1700. Clădirea este formată din diferite încăperi care așteaptă să fie descoperite. La intrare (de unde cumpărați biletul, ghidurile și suvenirurile) se deschide ceea ce era odinioară zona de locuit a casei. Imediat sunt bucătăriile, împărțite în două încăperi mobilate și care prezintă câteva obiecte originale ale vremii. Caracteristică este gradina interioară, împodobită cu flori și din care se vede toată frumusețea si unicitatea casei. Revenind în camera principală, veți putea urca la eatj printr-o scară interioară mică. Etajul este format din două spații circulare foarte mici în formă de con. Caracteristic este vechiul război de țesut, de asemenea original.

În timpul verii, Trullo Sovrano găzduiește spectacole de teatru, evenimente culturale și concerte.
La doar o aruncătură de băț de Trullo Sovrano se află Basilica minoră a orașului, dedicată Sfinților și Patronilor Cosma și Damiano, care pare să fi fost construită în 1600. Fațada este foarte frumoasă și una dintre caracteristicile sale sunt cele două clopotnițe laterale, care îi conferă o anumită particularitate. În plus, scara de acces și portalul mare fac totul și mai elegant. Interiorul este simplu, de un alb pur unde există lucrări importante, precum pictura Madonei din Loreto și diverse fresce din spatele altarului principal care amintesc de viața lui Cosma și Damiano.

Un alt loc interesant de vizitat în Alberobello este Muzeul Teritoriului, găzduit în cadrul complexului Casa Pezzolla . Acesta s-a născut din dorința de a păstra și a povesti istoria trulli-urilor. Muzeul este format din 15 trulli, iar în interior sunt expuse unelte, artefacte și mărturii legate de istoria, tradițiile, folclorul și agricultura care caracterizează această zonă, precum și metoda de construire a caselor. Casa Pezzolla își ia numele de la medicul care a locuit acolo, Giacomo Pezzolla, în anii 1700 și a fost medicul personal al conților de Acquaviva.

De asemenea, merită să vedeți Casa d’Amore. A fost ridicată în 1797 pentru a sărbători eliberarea locuitorilor de tirania feudală, imediat după emiterea decretului de eliberare de sub stăpânirea conților de Acquaviva care au transformat Alberobello dintr-un „teritoriu împădurit” într-un oraș regal. Aceasta este prima clădire stabilă din Alberobello, realizată din mortar, un material interzis până la acel moment, și numită astfel după proprietarul său Francesco D’Amore. Casa d’Amore marchează un nou început, trecerea de la construcția unică de trulli la cea a caselor considerate mai „moderne”. (Conții de Conversano au fost cei care au populat această zonă împădurită numită anterior „Sylva Arboris Belli”, solicitând fermierilor să construiască adăposturi folosind bolovanii de calcar prezenți în zonă, dar fără a folosi mortar. Acest lucru se datorează faptului că aceste clădiri ar fi putut fi demontate rapid în caz de inspecție, evitându-se astfel impozitele pe noile așezări impuse de Regatul Napoli).

Nu ratați Museo dell’Olio (Muzeul uleiului) – situat în zona locuită din Alberobello. Itinerarul muzeului este structurat astfel încât să evidențieze diferitele calități ale măslinelor cultivate în Puglia, diferitele etape de preparare a uleiului, cu o comparație între tehnicile folosite în trecut și cele de astăzi. Este posibilă admirarea unei cantități mari de unelte de lucru, datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea.

Între o plimbare și alta este obligatoriu să vă opriți pentru prânz sau cină și să vă bucurați de masă într-unul dintre numeroasele restaurante găzduite de un trulli, și de ce nu, să măncați o farfurie bună de orecchiette sau platouri bogate cu mezeluri și brânzeturi. În timp ce răsfoiți meniurile restaurantelor din Alberobello veți găsi multe rețete pe bază de cicoare, ceapă, ardei și anghinare mov. Aceste legume nu lipsesc niciodată în felurile principale din Puglia. Bucătăria tipică din Alberobello și, în general, cea din Puglia, folosește adesea, pe lângă legumele de sezon și paste proaspete și multe fructe de mare. Puteți comanda și mâncăruri tipice din pește cum ar fi midii prăjite, scoici cu piper, cod și salată de caracatiță.

Desertul tipic se numește pettole – gogoși din aluat dospit care se servesc înmuiate în miere sau pudrate cu zahăr. Sunt un desert tipic de Crăciun și le puteți încerca cu ocazia unei sărbători de iarnă în Alberobello.
Dacă vă place vinul, încercați Prisciu de la ferma agricolă Masciulli din Alberobello, un primitivo care a primit foarte multe premii. Dacă, în schimb, preferați berea, încercați berea albă care se numeste Birra Trulla.
În ceea ce privește cazarea, dormitul într-un trullo este o experiență care nu se întâmplă în fiecare zi. Atât particularitatea casei, cât și locul în sine, vă vor face să vă simțiți ca într-un basm.

Pentru cei care iubesc distracția, în Alberobello există și viață de noapte. Discotecile și cluburile se găsesc mai departe de zona Patrimoniului Unesco, la o distanță de aproximativ 30 de minute.
Pentru a ajunge la Alberobello, cel mai bine conectat aeroport este cel din Bari, de acolo sunt autobuze care ajung în oraș. Alberobello este practic un muzeu în aer liber și este indicat să vă deplasați doar pe jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *