Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA în România, Michael Dickerson, a afirmat, miercuri, la recepţia organizată de Ziua Independenţei Statelor Unite, că Statele Unite îşi doresc, în contextul eforturilor depuse de preşedintele Donald Trump pentru a face America mai sigură, mai puternică şi mai prosperă, întărirea relaţiilor “solide şi a istoriei comune”.
“Bună seara și bine ați venit! Este o onoare să sărbătorim Ziua Independenței Americii împreună cu dumneavoastră, aici, la București. Vă mulțumim că sunteți alături de noi. Avem deosebita onoare de a-l avea alături de noi, în această seară, pe senatorul american Mark Kelly. Domnule senator Kelly, vă mulțumim că participați la sărbătoarea noastră!
Este o seară frumoasă și sper că vă bucurați de mâncare extraordinară, muzică bună și companie plăcută. După cum puteți vedea, tema recepției noastre din acest an este ‘Red, White and Blues’.
Blues-ul este muzica sufletului Americii. Născut în sudul îndepărtat al Statelor Unite, acest stil muzical emblematic a început ca vocea unui popor care căuta libertate, demnitate și recunoaștere. Muzica aceasta ne leagă, nu doar prin acordurile muzicale, ci și prin emoție. Celebrul muzician și compozitor de blues Wille Dixon a spus: ‘Blues-ul este rădăcina, iar celelalte genuri muzicale sunt fructele. Este mai benefic să păstrăm rădăcinile vii, pentru că aceasta înseamnă fructe mai bune în viitor. Blues-ul este rădăcina întregii muzici americane. Cât timp cât muzica americană va supraviețui, va supraviețui și blues-ul.’
Iar aceste rădăcini au fost transplantate aici, în România. Muzica, educația și cultura fac legătura între poporul american și poporul român. Festivaluri precum Urban Blues Fest, organizat aici, la București, și Jazz and Blues Festival, de la Brașov, evidențiază modul în care România a îmbrățișat această formă de artă americană unică și a adaptat-o locului. Ați adăugat un stil unic, îmbinând instrumente tradiționale precum tilinca cu ritmurile sudice din Mississippi și Memphis. Artiști ca legendarul Rareș Totu combină stiluri, transcend granițele și demonstrează că muzica este mai puternică atunci când este împărtășită.
În această seară, vă oferim un adevărat spectacol cu cinci concerte live, printre care: Alex Tomaselli Band, Vali ‘Sir Blues’ Răcilă și Raul Kusak, Southernman Robbie, Marcian Petrescu și Night Train, precum și semifinalista emisiunii ‘Vocea României’, Alexandra Sîrghi.
În multe melodii blues, poate fi auzit un dialog între vocalist și instrumentiști, în special chitara sau armonica, printr-un proces numit ‘chemare și răspuns’ (‘call and response’). Aceasta înseamnă că solistul cântă o frază (chemarea), iar instrumentistul răspunde cu o frază muzicală (răspunsul). Astfel se creează o experiență muzicală dinamică și captivantă atât pentru interpreți, cât și pentru ascultători.
În mod similar, în climatul politic actual, marcat de diviziuni la nivel mondial, este esențial să ascultăm chemările tuturor cetățenilor. Așa cum a afirmat administrația Trump, toate vocile trebuie ascultate, pentru a crea o cooperare autentică, bazată pe respect și înțelegere reciprocă.
În această seară, sărbătorim nu doar fondarea Statelor Unite ale Americii de acum 249 de ani, ci și spiritul american durabil al libertății, prieteniei și valorilor comune care leagă națiunile între ele – inclusiv legătura specială dintre Statele Unite și România.
Parteneriatul strategic dintre Statele Unite și România a prosperat pe parcursul a trei decenii. Parteneriatul nostru se bazează pe valori democratice comune, pe angajamentul față de creșterea economică reciprocă, în domeniul comerțului și cooperării energetice, în domeniul securității și apărării, precum și pe legături interumane profunde și durabile.
În contextul eforturilor depuse de președintele Trump pentru a face America mai sigură, mai puternică și mai prosperă, ne dorim întărirea relațiilor noastre solide și a istoriei comune.
Ca întotdeauna, angajamentul Statelor Unite față de România este de neclintit.
Anul trecut, Statele Unite au devenit al patrulea investitor în România. Anul acesta, sperăm să fie al treilea. Companiile americane – multe dintre ele fiind prezente aici, în această seară – stimulează inovarea în România, contribuind la creșterea numărului de locuri de muncă de ambele părți ale Atlanticului. Multe dintre ele sunt sponsorii (n.r. recepției), și aș dori să le mulțumesc sincer tuturor – fără dumneavoastră, nu am fi putut organiza acest eveniment extraordinar!
Puternica alianță de securitate dintre Statele Unite și România este, de asemenea, bine reprezentată aici, în această seară. Responsabilitățile noastre comune în cadrul NATO și eforturile comune de aplicare a legii, sprijinite de soluții inovatoare ale companiilor americane din sectorul securității, îi protejează pe cetățenii noștri, ne apără teritoriile și ne garantează libertatea și democrația.
Un salut special membrilor Gărzii Naționale din Alabama, prezenți aici, în cadrul Programului de Parteneriat al Comandamentului Forțelor SUA din Europa. Membrii Gărzii Naționale dezvoltă relații de prietenie pe viață cu partenerii lor români… și sper că le insuflă și pasiunea pentru grătarele din Alabama.
Grătarul (barbecue) este, într-adevăr, una dintre cele mai delicioase tradiții culinare americane. Fie că este vorba de carne de porc din Carolina de Nord, coaste de vită din Texas sau coaste în sos Memphis, grătarul este mai mult decât un simplu fel de mâncare, este un ritual al comunității. Sper că veți avea ocazia să gustați din aceste preparate, în seara aceasta. Și nu uitați, niciun grătar nu este complet fără toate garniturile: pâine de porumb (cornbread), varză creață (collard greens), fasole la cuptor (baked beans), macaroane cu brânză (mac and cheese), salată de varză (coleslaw) – fiecare fel de mâncare având propria poveste, propriile rădăcini.
Și prietenilor noștri români, gazdele și partenerii noștri, vă mulțumesc… pentru căldura, curajul, creativitatea și angajamentul dumneavoastră față de viitorul nostru comun. Aș dori să mulțumesc președintelui Dan, prim-ministrului Bolojan și tuturor miniștrilor și oficialilor prezenți aici, în această seară, pentru sprijinul continuu acordat parteneriatului nostru strategic. În încheiere, aș dori să mulțumesc colegilor mei de la Ambasada SUA care au muncit foarte mult pentru organizarea acestui eveniment, în primul rând coordonatoarei din acest an, Rebekah Mobley. Ați creat ceva cu adevărat special, în această seară. Vă doresc tuturor o seară minunată! Vă mulțumesc!”.
Comunicat de presă – Ambasada Statelor Unite ale Americii