Comisia Europeană a amendat gigantul american Google cu 1,49 miliarde de euro pentru practici abuzive în domeniul publicității online. Este a treia amendă pe care o primește Google de la autoritatea antitrust europeană.
Comisia Europeană consideră că Google a abuzat de poziția sa dominantă în piața de căutări online pentru a-și bloca rivalii. Astfel, Google ar fi impus unele clauze restrictive în contractele cu site-urile care îi afișau reclamele, prin care erau blocate reclamele livrate de alți furnizori.
Google și-a întărit dominația asupra pieței reclamelor în motoarele de căutare și s-a apărat de competiție prin introducerea unor restricții contractuale asupra site-urilor terțe, a explicat Margrethe Vestager, comisarul pentru concurență. Ea a adăugat că practicile anticoncurențiale au durat mai mult de zece ani.
Multe dintre site-urile publicațiilor, agențiilor de turism sau blogurile au o funcție de căutare care livrează atât rezultatele căutării cât și reclame livrate de Google, care funcționează în acest caz ca un broker de publicitate, explică Executivul european.
Compania americană a fost, de departe, cel mai puternic jucător în piața intermedierii de reclame în rezultatele căutărilor în Zona Economică Europeană, cu o cotă de peste 70% din piață între 2006 și 2016.
Prin acorduri negociate individual, Google a furnizat servicii de intermediere a publicității asociate cu căutările online celor mai importanți editori din punct de vedere comercialiar Comisia constatat că, începând cu 2006, Google a inclus în contractele sale clauze de exclusivitate.
Amenda aplicată reprezintă 1,29% din cifra de afaceri raportată de Google în 2018 și este a treia primită de compania americană de la UE, după cele din ultimii doi ani. În iunie 2017, Google a fost amendată cu 2,42 miliarde de euro pentru abuz de poziție dominantă pe piața serviciilor de căutare, în ceea ce privește sistemele de comparare a prețurilor, iar în iulie 2018 Comisia Europeană a amendat Google cu 4,34 miliarde de euro pentru practici ilegale în ceea ce privește dispozitivele mobile echipate cu sistemul de operare Android.
Cea de-a treia amendă ia în considerare durata și gravitatea încălcării legislației UE. Google a încetat practicile ilegale la câteva luni după publicarea de către Comisie, în iulie 2016, a comunicării privind obiecțiunile cu privire la acest caz. Decizia impune Google să pună, cel puțin, capăt comportamentului său ilegal, în măsura în care nu a făcut deja acest lucru, și să se abțină de la orice măsură care ar avea același obiectiv sau efect ori un obiectiv sau un efect echivalent, a mai transmis Comisia.
Vestager a spus, într-o conferință de presă, că Google ar putea fi supusă altor investigații, deoarece „continuă să vină plângeri”.
Într-o declarație emisă miercuri, Google a transmis că a făcut deja o serie de modificări la produsele sale pentru a remedia problemele semnalate de Comisia Europeană, scrie CNN. „În următoarele luni, vom mai face actualizări ce vor oferi o vizibilitate mai mare rivalilor în Europa”, a spus Kent Walker, senior vicepresident pentru afaceri globale în cadrul Google.