vouchere

Angajatii care nu folosesc voucherele de vacanță ar putea primi bani sau tichete de masă

Social

Deputatul ALDE Ștefan Băișanu propune ca angajații care nu folosesc voucherele de vacanță să primească în locul lor contravaloarea în bani sau tichete de masă. Proiectul legislativ inițiat de acesta a fost depus la Senat pentru dezbatere.

„Voucherele de vacanță sunt bilete de valoare care se acordă angajaților pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern. În cazul în care voucherele de vacanță nu au fost utilizate, angajatorul se obligă să ofere contravaloarea în bani sau în tichete de masă”, se arată în inițiativa deputatului.

Peste un milion de salariați din sectorul bugetar au beneficiat anul trecut de tichete de vacanță în valoare de 1.450 de lei.

Potrivit legislaţiei în vigoare, se acordă o singură indemnizaţie de vacanţă pe an, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, în limita sumelor prevăzute în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale, alocate cu această destinaţie.

În expunerea de motive, Ștefan Baisanu citează un studiu GfK care arată că tichetele valorice reprezintă un instrument de motivare cu popularitate ridicată în rândul angajaților, angajatorilor si comercianților parteneri care le acceptă la plată, bonurile de masă fiind cele mai cunoscute și dorite de salariați.

Valoarea voucherelor de vacanta emise in 2018 a ajuns la 250 de milioane de euro, potrivit informatiilor primite de ANAT de la Ministerul Finantelor Publice, un nivel de aproape nouă ori mai mare fata de 2017, dar sub cel de 400 de milioane de euro, estimarea initiala pentru 2018.

372 de milioane de euro proveneau din distribuirea voucherelor către un număr de 1,2 milioane de angajați din sistemul public, la care se adaugă suma celor primite de angajatii din sistemul privat. 30 de milioane de euro a fost valoarea celor distribuite in mediul privat in 2017. Cea mai mare valoare a voucherelor emise in 2018 a fost atinsa in luna iunie (125 de milioane de euro), reprezentând jumatate din nivelul înregistrat până la finalul anului.

„Ne așteptăm că voucherele de vacanță să fie distribuite imediat după promulgarea Legii Bugetului. Am solicitat anul trecut să fie repartizate încă de la începutul anului, pentru a putea fi valorificate în condiții avantajoase pentru angajați, în perioada de Early Booking, când există reduceri de tarife de până la 30%, dar și o varietate de opțiuni de vacanță, care sunt limitate considerabil dacă voucherele încep sa fie distribuite cu întârziere (în luna mai), cum s-a întâmplat anul trecut”, a declarat Nicolae Demetriade, președinte ANAT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *