Atena – simbolul civilizației occidentale

Actualitate Lifestyle

Atena – capitala Republicii Elene este un oraș fascinant, bogat în artă, istorie și cultură ce ar putea fi definit ca un imens sit arheologic urbanizat și foarte modernizat. Este destinația ideală pentru iubitorii de istorie și mitologie, artă și cultură în general, dar și pentru cei care caută o bucătărie excelentă, un climat frumos și ritmul unui oraș magic și modern în același timp.

Vizitarea Atenei va fi ca o întoarcere în timp care te duce înapoi la gloriile Greciei Antice pentru a vedea cum trăiau oamenii în vremurile lui Platon și Aristotel, înconjurați de măreția arhitecturii, respirând mituri și legende și admirând operele de artă create de genii din altă epocă.

Este o capitală europeană cu peste trei mii de ani de istorie care a avut un rol important în dezvoltarea umanității – democrația, justiția, filozofia, știința, teatrul își au originea în Atena Greciei clasice.
Atena este un adevărat muzeu în aer liber care combină modernul și vechiul într-un amestec unic și irepetabil. Vizitând orașul, puteți vedea temple și monumente vechi de mii de ani, descoperind astfel, de ce capitala Greciei este simbolul civilizației occidentale.

În câteva cuvinte, Atena este astăzi o capitală modernă în care arta antică se amestecă cu arhitectura nouă și tavernele grecești tradiționale, flancate de noi baruri la modă, toate dominate de Acropole (Stânca Sacră).

Amplasat deasupra orașului Atena, pe un deal stâncos, Acropole conține cele 4 capodopere ale artei clasice grecești: Partenonul, Propilee, Erechtheion și Templul Atenei Nike. Născut ca o fortăreață, complexul arhitectural care a devenit mai întâi sediul Palatului Regal și apoi un lăcaș de cult. Este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, clădirile și operele sale de artă sunt o mărturie fundamentală a Greciei antice ce atrag turiști din toate colțurile lumii.

Cea mai emblematică clădire este Partenonul( simbol al Greciei Antice) – cel mai mare templu din antichitatea clasică datând din 447 î.Hr., construit în cinstea Zeiței Atena. Construcția sa este atribuită arhitecților Ictino și Callicrate, sub supravegherea sculptorului Fidia, responsabil pentru întregul complex.

Propilee reprezintă intrarea monumentală în Acropola Atenei. Construcția a început în 437 î.Hr. și a fost terminată în 432 î.Hr.
Erechtheion- templul din partea de nord a Acropolei Atenei dedicat atât Atenei, cât și lui Poseidon(Zeul mării în mitologia greacă).

Templul Atenei Nike, supranumit Templul Vicoriei, cu cei 27 de metri lungime și 18 lățime, este cea mai mică structură din Acropola Atenei. A fost construit în 420 î.Hr. de către arhitectul Callirates.

De la Acropole vă puteți bucura de o priveliște splendidă a Teatrului lui Dionisios, situat pe versantul sudic al “Stâncii Sacre” din Acropole.
Impresionantul Teatru pe care îl admirăm astăzi a fost construit între 342 î.Hr. și 326 î.Hr. În perioada de glorie a orașului Atena, teatrul, care putea găzdui până la 17.000 de spectatori, era punctul de referință pentru spectacolele de teatru clasici. Aici au fost puse în scenă opere ale marilor dramaturgi greci, precum: Aristofan, Euripide și Sofocle.

Alte puncte de interes sunt cartierele Monastiraki și Plaka, cele mai importante din Atena. Monastiraki este un cartier plin de viață și vesel: dezvoltat în jurul bisericii bizantine din Pantanassa, este renumit mai ales pentru piața de vechituri, care are loc în fiecare duminică și oferă turiștilor produse unice, antichități și obiecte second-hand.

Cartierul Plaka este cel mai vechi din oraș, situat la poalele Acropolei. În ciuda nenumăratelor restaurante și magazine de suveniruri, are încă farmecul dat de străzile colorate și colțurile pitorești ce oferă vederi magice ale orașului.

Un alt obiectiv este Muzeul Național de Arheologie din Atena. Construit între 1866 și 1889, Muzeul Arheologic din Atena(cel mai mare din Grecia) găzduiește cele mai importante lucrări aparținând artei elene. Muzeul deține numeroase colecții, cum ar fi: colecțiile de sculpturi și figurine din insulele Ciclade, un arhipelag celebru din Marea Egee. Printre cele mai cunoscute obiecte din muzeu se numără: Statuia lui Zeus, Masca de aur a lui Agamemnon, Jockey-ul lui Artemissio și Statuile Kouros.

Un alt muzeu important, este Muzeul Bizantin, cu peste 25.000 de artefacte expuse. Este un tezaur de artefacte religioase care datează din perioada bizantină, și piese din primele perioade creștine, medievale și post-bizantine. Colecția include sculpturi, picturi, icoane, țesături și mozaicuri.

Vizitați Piața Syntagma – piața centrală a Atenei. Cunoscută și sub numele de Piața Constituției care găzduiește Parlamentul și este cunoscută mai ales pentru faimoasa Schimbare a Gărzii. Ceremonia are loc la fiecare oră, dar cel mai interesant spectacol este duminica dimineața, când cei aproximativ o sută de soldați, numiți Euzoni, schimbă garda în haine de paradă.

Nu ratați Grădina Națională a Atenei – în centrul Atenei, chiar lângă Piața Syntagma și Parlament se află Grădina Națională a Atenei, un parc magnific de peste 15 hectare, creat de Regina Amalia în 1838 ca grădină a Palatului Regal.

În 1878 a fost construit Zappeion, o clădire neoclasică, mare folosită pentru multe ceremonii, ale cărei grădini sunt unite cu cele ale Grădinii Naționale, formând împreună un imens parc de 24 de hectare, cu șapte intrări.

În acest frumos parc public din Atena există peste 7.000 de copaci și 40.000 de arbuști și peste 500 de soiuri de plante aduse din întreaga lume, dintre care 102 sunt din Grecia.

Nu ratați Stadionul Panathenaic – o construcție destinată atletismului datând din secolul al IV-lea î.Hr., realizată în întregime din marmură albă de la Muntele Pentelicus. De-a lungul secolelor, stadionul și-a pierdut gloria și a ajuns în ruine fiind renovat de mai multe ori, până când, aici au fost organizate primele Jocuri Olimpice Moderne în 1896. Stadionul are o capacitate de 70.000 de spectatori datorită celor 50 de rânduri de tribune și este singurul din lume cu formă de “U”. Mergeți pe scări și pe pista de atletism și urcați pe podium, vă veți simți ca niște eroi ai Greciei Antice!

Dacă doriți să aflați mai multe informații despre Grecia Antică vizitați Biblioteca Gennadius – deschisă publicului din 1926. Biblioteca găzduiește 110.000 de volume despre istoria, literatura și arta greacă din Antichitate până în timpurile moderne. Gennadius organizează, de asemenea, evenimente culturale, cum ar fi concerte, conferințe și expoziții.

Dacă aveți nevoie de o pauză, faceți una dintre numeroasele excursii de o zi, la insulele din apropiere, unde puteți combina vizitele culturale cu o baie răcoritoare în mare.

În ceea ce privește arta culinară, Grecia are o tradiție gastronomică de peste 3.000 de ani, chiar dacă, așa cum se întâmplă adesea, de-a lungul secolelor a fost influențată de țările vecine, atât din est, cât și din vest.

Bucătăria tradițională greacă se remarcă mai ales pentru utilizarea ingredientelor de înaltă calitate ale dietei mediteraneene, dar și pentru utilizarea adecvată a condimentelor și a plantelor aromatice. Printre cele mai importante ingrediente din majoritatea preparatelor sale se numără celebrul ulei de măsline de origine greacă.

Printre cele mai bune feluri de mâncare grecești se numără: Moussaka (musaca) Gyros(carne prăjită (pui sau miel), cu roșii, ceapă și sosuri), Tzatziki (sos de iaurt cu castravete și usturoi), Spanokopita (paste umplute cu spanac),Tyropita(Paste umplute cu brânză feta), Saganaki (brânză prăjită), Dolmades (foi de viță umplute cu carne, orez și legume), Horiatiki (salată cu roșii, castraveți, ceapă, piper, măsline și brânză feta), Fasolada (supă, cu ulei de măsline, fasole, roșii, morcovi și țelină), Fakes (supă de linte), Keftedes(chiftele prăjite cu oregano și mentă). Ca și desert: Loukoumi, Loukoumades, Koulouris. Ouzo(băutură tradițională spirtoasă).

Restaurantele din Atena sunt numeroase și variate. Descoperiți câteva restaurante culinare rafinate, precum: Dinner in the Sky Athens, Aleria, Funky Gourmet și CTC, sau ceva mai ieftin și mai tradițional precum Ta Karamanlidika tou Fani, Dio Dekares i Oka și Scala Vinoteca.

Capitala Greciei are o viață de noapte foarte activă. Ca orice alt oraș european important, Atena are numeroase baruri și cluburi cu muzică la modă, hip hop, house și muzică rock, DJ celebri, cluburi latine și etnice cu muzică latină. Tinerii preferă barurile mici așa-numitele „barakia” în greacă. Sunt localuri în stil pub, cu muzică puternică la modă sau muzică grecească modernă.

În ceea ce privește cazarea, trebuie menționat faptul că hotelurile din Atena sunt mult mai ieftine decât în alte capitale europene. Există o gamă largă de hoteluri pentru toate buzunarele, atât la prețuri mici, cât și mai ridicate.

Atena este o destinație potrivită atât pentru cupluri, familii, grupuri de prieteni, cât și pentru cei singuri. Fiecare cartier are propria personalitate, unele, cum ar fi Plaka sau Kolonaki, sunt potrivite în special pentru o evadare romantică, în timp ce altele precum Psiri sau Exarhia sunt mai potrivite pentru turiștii tineri. Datorită locației sale centrale și numeroaselor legături de transport, Syntagma este o alegere foarte populară printre turiști, inclusiv pentru familiile cu copii mici.
Pentru a ajunge la Atena luați un zbor direct, București – Atena (aeroportul Internațional Atena Eleftherios Venizelos).
Dintre companiile care oferă zboruri spre Atena: Aegean Airlines, Ryanair și TAROM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *