Belgia interzice importul de trofee de vânătoare

Externe

O decizie istorică sporește protecția elefanților, leilor, rinocerilor și a altor specii emblematice
București (26 ianuarie 2024) – Într-o victorie majoră pentru conservarea faunei sălbatice și bunăstarea animalelor, Parlamentul Belgiei a adoptat o decizie importantă, votând în unanimitate proiectul de lege al Ministrului pentru Climă, Mediu, Dezvoltare Durabilă și Afaceri Verzi, Zakia Khattabi. Noua lege interzice importul în țară de trofee de vânătoare din specii pe cale de dispariție. Această decizie istorică, după aproape doi ani de la solicitarea inițială a Parlamentului pentru o astfel de interdicție, va proteja specii prețuite precum leii și rinocerii.

Votul unanim din Camera Reprezentanților din Belgia reflectă opțiunea a 91% dintre belgieni care se opun vânătorii de trofee și susținerea a 88% privind interzicerea importului oricărui trofeu de vânătoare, conform unui sondaj Ipsos din 2020 comandat de Humane Society International/Europa.

Înainte de această interdicție, Belgia importa trofee din specii vulnerabile la dispariție, precum hipopotamul, ghepardul și ursul polar. Noua lege va opri importul de trofee de vânătoare de la multe specii aflate în prezent în pericol de dispariție din cauza comerțului sau care ar putea fi amenințate dacă nu se limitează comerțul. Toate speciile enumerate în anexa A la Regulamentul European 338/97 privind protecția speciilor de faună și floră sălbatică, precum jaguarul, ghepardul, leopardul, anumiți urși bruni, zebra de munte (Cape), cimpanzeul și elefantul african, vor fi protejate de noul proiect de lege, alături de anumite specii din anexa B a aceluiași regulament, inclusiv leul african, rinocerul alb, hipopotamul și oaia de munte (argali), enumerate, de asemenea, în anexa XIII la Regulamentul (CE) nr. 865/2006 de reglementare a comerțului cu specii de floră și faună sălbatică protejate. Noua lege depășește rezoluția Parlamentului din 2022, extinzând protecția la mai multe specii din anexa B decât cele șase specii acoperite inițial.

Parlamentarul Kris Verduyckt (Vooruit, Partidul Social Democrat Flamand), care a inițiat propunerea legislativă de interzicere a importurilor de trofee de vânătoare, a declarat: „Țara noastră interzice, în sfârșit, importul de trofee de vânătoare de la animale aflate în pericol. Protejarea acestor specii este incompatibilă cu importurile de trofee de vânătoare. Sunt încântat că propunerea mea este acum parte din legislația tării noastre și sper că aceasta va servi drept sursă de inspirație pentru multe alte țări.”

Zakia Khattabi, Ministrul belgian pentru Climă, Mediu, Dezvoltare Durabilă și Afaceri Verzi a comentat: “Odată cu aprobarea de astăzi a proiectului meu legislativ, Parlamentul oferă baza legală pentru rezoluția adoptată cu unanimitate pe 24 martie 2022. Era important și urgent să oferim protecția necesară speciilor de animale amenințate!”
După ce a susținut această cauză ani de zile și a colaborat îndeaproape cu parlamentarii belgieni pentru obținerea sprijinului parlamentar, Humane Society International/Europe aplaudă adoptarea legii care reprezintă finalizarea de succes a unui parcurs legislativ complex. Organizația pentru protecția animalelor a lucrat alături de membrii parlamentului timp de peste 2 ani, pentru a obține interzicerea importurilor de trofee. În primă fază, în 2022 s-a aprobat în unanimitate o rezoluție parlamentară, iar în 2023 aceasta a devenit o propunere legislativă aprobată de Consiliul de Miniștri.

„Parlamentul belgian scrie astăzi o pagină de istorie importantă pentru animale și își demonstrează poziția principială împotriva uciderii fără sens a faunei sălbatice aflate în pericol”, a declarat Ruud Tombrock, director executiv al HSI/Europa. „Prin această decizie, Belgia se poziționează ca lider în protejarea biodiversității și a speciilor pe cale de dispariție. Credem că și alte țări europene sunt pregătite să îi urmeze exemplul și să ia o poziție fermă împotriva vânătorii de trofee prin interzicerea importurilor de astfel de suveniruri. Este momentul pentru o interdicție la nivelul Uniunii Europene privind importul de trofee de vânătoare de la specii pe cale de dispariție și protejate, care să reflecte opiniile cetățenilor din statele membre de a proteja animalele și biodiversitatea dar care să și evite o fragmentare a pieței interne europene.”

Măsurile luate în Belgia transmit un semnal pozitiv în sprijinul adoptării unei interdicții similare în Franța, unde o propunere transpartinică similară se află în dezbatere parlamentară. Propunerea legislativă franceză de interzicere a importurilor de trofee de vânătoare de la specii protejate vine din partea deputatei ecologiste Sandrei Regol cu sprijinul deputatei Renașterii, Corinne Vignon, care este și președinta Grupului de Studiu Privind Condiția și Bunăstarea Animalelor.

Aici puteți descărca poze cu trofee de vânătoare și alte materiale de campanie.
Context:
Vânătoarea de trofee a speciilor aflate în pericol reprezintă o amenințare gravă la adresa conservării și a patrimoniului natural mondial. Vânătorii de trofee preferă să ucidă cele mai mari și mai impresionante animale din punct de vedere fizic, iar pierderea acestora poate cauza declinul în cascadă al populațiilor. Multe dintre speciile vizate, cum ar fi elefanții africani, rinocerii și leoparzii, se confruntă cu riscul de dispariție și joacă un rol crucial în menținerea ecosistemelor sănătoase și a biodiversității.

Potrivit unui raport HSI/UE, Uniunea Europeană este al doilea cel mai mare importator de trofee de vânătoare după Statele Unite, cu o medie de 3.000 de trofee importate în perioada 2014-2018. UE a fost, de asemenea, cel mai mare importator de trofee de ghepard, cu 297 de trofee de ghepard importate în UE între 2014 și 2018. Primele cinci specii importate în UE ca trofee sunt următoarele: zebra de munte Hartmann (3.119), babuinul Chacma (1.751), ursul negru american (1.415), ursul brun (1.056) și elefantul african (952),
Belgia este al 13-lea cel mai mare importator de trofee de vânătoare de specii protejate la nivel internațional din Europa.

În mai 2016, Olanda a instituit o interdicție privind importul de trofee de vânătoare pentru mai mult de 200 de specii enumerate în anexa A a Regulamentului European 338/97 privind protecția speciilor faunei și florei sălbatice prin controlul comerțului cu acestea și a speciilor pe cale de dispariție. Interdicția de import se aplică, de asemenea, următoarelor specii din anexa B: rinocerul alb, hipopotamul, elefantul african, muflonul (oaia sălbatică din Caucaz), leul și ursul polar. În total, 200 de specii de animale sunt afectate de interdicția privind licențele de import.
Franța a interzis importul de trofee de vânătoare de lei în 2015. În 2023, a fost depusă o propunere legislativă, care vizează „oprirea eliberării de licențe de import pentru trofeele de vânătoare ale anumitor specii pe cale de dispariție”.

În Finlanda, importul de trofee de vânătoare a fost restricționat în iunie 2023. Noua lege privind conservarea naturii include o dispoziție care interzice importul de animale individuale sau de părți ale acestora din speciile cele mai periclitate la nivel mondial care sunt amenințate de comerțul internațional ca trofee din țări din afara UE.
În Germania, Ministrul Mediului, Steffi Lemke, a anunțat că intenționează să restricționeze importul de trofee de vânătoare din specii de animale protejate. În 2022, Germania a reziliat statutul de membru al țării în Consiliul Internațional al Vânătorii și Conservării Vânatului, un organism de lobby pro-vânătoare.

În Italia, în 2022 a fost prezentat un proiect de lege care vizează interzicerea importului, exportului și reexportului în și dinspre Italia de trofee de vânătoare obținute de la animale protejate de CITES (Convenția privind Comerțul Internațional cu Specii Periclitate de Faună și Floră Sălbatică). După căderea guvernului și alegerile din 2022, același proiect de lege a fost depus din nou în Parlament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *